Lehetetlennek tartják a minimálbér-emelést a munkaadók

Vágólapra másolva!
A munkaadók szerint a második kiigazító csomag miatt nem lehet megemelni a minimálbért. A dolgozókat képviselő szakszervezetek azt javasolták, hogy a minimálbérre 12 százalékos adókulcs vonatkozzon.
Vágólapra másolva!

A munkaadók jelenleg nem tartják lehetségesnek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emelését - derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta, a munkáltatók a második kiigazító csomag bejelentése után nem látnak teret a fizetések emelésére. A másik, munkavállalói oldalt képviselő Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta, a szakszervezetek a reálpozíció szinten tartását szeretnék elérni. Ehhez vagy béremelés kell, vagy az, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál - szakmunkás-minimálbér - 16 helyett 12 százalék legyen jövőre.

A felek a múlt kedden ültek tárgyalóasztalhoz. Mivel az Orbán-kabinet magához vonta a kötelező minimálbér és a szakképesítéssel rendelkezők garantált bérminimumának meghatározását, a különböző érdekszervezetek csak az érveiket adhatják elő. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál 4,3 százalékos minimálbér-emeléssel számoltak, ez azonban csak kalkuláció, nem bérajánlás, és azt is közölték, hogy nagyobb emelésre is nyitottak. (Az [origo] minimálbérről szóló cikkét itt olvashatja el.)