Németországban is beköszönthet a recesszió

Vágólapra másolva!
A romló feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli PMI adatok, valamint a német üzleti bizalmi index is az eurózóna gazdasági helyzetének romlásáról árulkodik. 
Vágólapra másolva!

A ma reggel közzétett európai makroadatok arról árulkodnak, hogy az unió gazdasága továbbra is gyengélkedik. A megszorító-adósságcsökkentő intézkedések alapján ez nem is lehet meglepő, de a részvénypiacok az utóbbi időben inkább egy pozitív jövőképet áraztak.

Az eurózónás kompozit beszerzési menedzserindex 45,8 pontra esett az előző havi 46,1-ről, ami főleg a feldolgozóipar gyengélkedésének köszönhető. A számok tükrében egy visszafogottabb harmadik negyedéves GDP csökkenést követően az év utolsó három hónapja egy erősebb visszaesést hozhat majd.

Forrás: [origo]

A Purchasing Managers Index (PMI) a gazdasági aktivitás egyik indikátora, amelyet a beszerzésért felelős menedzserek jövőt illető megrendelései alapján állítanak össze. A megkérdezett menedzserek az üzleti aktivitás romlásáról, változatlanságáról illetve javulásáról számolhatnak be. Az indexről azt tartják, hogy a következő negyedévek GDP alakulását nagyon jól képes előrejelezni az adott régióban/ országban.


A német kompozit PMI 48,1 pontra esett a szeptemberi 49,2-ről, míg az IFO üzleti bizalmi index 100 pontra süllyedt az egy hónappal ezelőtti 101,4-ről. Az utóbbi adat hat hónapja folyamatosan esik, ráadásul 2010 februárjában volt hasonlóan gyenge szinten. Úgy tűnik, hogy a PMI adat előző havi pozitív fordulata csak egy ideiglenes jelenség volt és a német gazdaság is gyenge maradhat a következő hónapokban. A PMI index negatív trendje alapján nem kizárt, hogy hamarosan Németország is recesszióba süllyed, ami nagyon rossz jel az egész eurozóna kilábalását illetően. Különösen azok a gazdaságok lehetnek bajban, amelyek a német import generálta keresletre alapozzák kilábalásukat.

Forrás: [origo]

Franciaországban szintén romló gazdaságról árulkodnak a számok, bár itt látszik némi megugrás a szeptemberi adatokhoz képest. Összességében azonban a 43,5 pontos feldolgozóipari PMI és a 46,2 pontos szolgáltató szektorbeli PMI adat is gyenge gazdaságra vall és elhanyagolható javulásnak számít szeptemberhez képest.

A gyenge makroadatok hatására az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben és a múlt heti 1,31 feletti szintekről 1,30 alá korrigált.

EUR/USD

Forrás: [origo]