Nagy esések után enyhe pluszban Európa

2012.10.24. 9:33

Pluszban nyitottak Európában a részvényindexek az Amerikában uralkodó negatív hangulat ellenére, valamint, hogy a Moody's öt spanyol tartomány hitelbesorolását rontotta le. Itthon a BUX dél felé vette az irányt, aminek nem kedvez az európai és amerikai piacok péntek óta tartó mélyrepülése, valamint az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken további megszorításokat ígért.

Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is:

Nagy zuhanás volt, lesz mit behozni

Mínuszban nyitott a BUX

Jelentős lemaradásban van a magyar részvényindex az európai tőzsdéktől, miután közel 1 százalékkal került lejjebb nyitás után. Az elmúlt napok gyenge gyorsjelentései miatt heves eladói nyomás bontakozott ki az amerikai piacokon, így a gyenge magyar kezdésre is számítani lehetett. A magyar piac teljesítményét a blue-chipek esése húzza lefelé, melyek közül az OTP 1,6 százalékos, a MOL 1,9 százalékos, míg a Magyar Telekom 1 százalékos mínuszban tartózkodik. A magyar bankpapír ezzel ismét a 4000 forintos lélektani szint alatt mozog, és mióta Matolcsy György bejelentette az újabb kiigazító csomagot, értékének közel 10 százalékát veszítette el.  

Forrás: [origo]

Az E-Starral kapcsolatos hírek szerint kötvényeseinek sorsa ma eldőlhet, miután ma lejár a vállalat 10 milliárd forintos kötvényprogramjának első sorozata. Péntekig a cég már visszavásárolta ezen kötvények 55 százalékát, így számításaink szerint nagyjából 700 millió forintnyi névérték- és kamatkötelezettséget kell már "csak" teljesíteni.

A Synergon háza tájáról viszont jó hírek láttak napvilágot, ugyanis mintegy 5 milliárd forintos zöldmezős beruházással adatközpontot hoz létre a vállalat Magyarországon, a kivitelezés várhatóan 2013 közepén indulhat.

Minimális javulást mutat az üzleti és fogyasztói bizalom tekintetében a GKI-Erste konjunktúra indexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint októberben az üzleti várakozások kissé javultak (-14,6 pont), a fogyasztóiak viszont romlottak (-53 pont).

E-Star (BÉT)

Forrás: [origo]

Romló spanyol hitelbesorolások

Van mit behozniuk az európai tőzsdéknek a héten látott nagy zuhanások miatt ugyanis az angol FTSE 2 százalékot, a német DAX közel 4 százalékot, a spanyol IBEX pedig 12 százalékot zuhant péntek óta. Az európai piacok a nagy igyekezetben enyhe pluszban tartózkodnak nyitás után a technológiai és a nyersanyagkapcsolt vállalatok részvényeinek vezetésével, amelyek 1,6, illetve 0,8 százalékot emelkedtek. Az erősödést a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index kedvezőbb alakulása segítheti, melynek októberi 49,1-es értéke a kínai gazdaság javulását jelzi előre.

Forrás: [origo]

A kínai indexel szemben csalódást okoztak a délelőtti német és francia makro adatok. A Market Economics által ma közzétett előzetes adatok alapján októberben lassulást mutatott a francia feldolgozóipari szektor zsugorodása, mivel a BMI értéke 43,5-re emelkedett a szeptemberi 42,7 pontról, szemben az elemzők által várt 44 ponttal. Németországban a szolgáltató- és feldolgozóipari szektorok összefoglaló kompozit beszerzőmenedzser indexek 2 havi mélypontra, 48,1 pontra csökkent októberben a szeptemberi 49,2 pontról. A feldolgozóipari BMI 47,4 pontról októberben az előzetes adatok alapján 45,7 pontra csökkent, holott az elemzők 48,1 pontra történő emelkedést vártak. A BMI 50 alatti értéke az ipar visszaesését, e feletti értéke pedig a bővülését jelzi.

A piacok emelkedését az sem segítheti, hogy öt tartomány hitelbesorolását rontotta le a Moody's kedden, míg öt tartományét megerősítette. A legnagyobb gazdasággal rendelkező Katalónia besorolását két fokozattal rontotta a hitelminősítő. A Moody's egy héttel korábban megerősítette a teljes spanyol gazdaság besorolását, egyetlen fokozattal a "bóvli" kategória felett, de a tartományok problémái erősen kétségessé teszik, hogy az ország képes lesz kikecmeregni a válságból további európai beavatkozás nélkül.

Árbevétel és EBITDA terén is meghaladta az elemzői várakozásokat a holland Philips negyedéves gyorsjelentése. A várt 5,96 milliárd euró helyett 6,13 milliárd eurós bevételt és a várt 520 millió eurós EBITDA helyett 562 millió eurót jelentett a cég. A Philips erősíti a költségcsökkentési törekvéseket, 6700 főre növelve az elbocsátások számát, amitől 1,1 milliárd eurós megtakarítást remél a menedzsment. A részvény 5 százalék feletti emelkedést mutatott tegnap.

Philips (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]