Vágólapra másolva!
A ConocoPhillips (NYSE) harmadik negyedéves gyorsjelentésében csökkenő nettó profitról,  1,46 dolláros egy részvényre jutó nyereségről számolt be, ami még mindig jobban sikerült, mint azt az elemzők várták (várakozás: 1,19 dollár). A houstoni székhelyű cég a nettó profit esés legfőbb okainak a csökkenő kitermelést, az alacsonyabb gázárakat és a jövedelmező finomító üzletágának, a Phillips 66-nak a kiválását említi meg.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai olaj- és gáztermelő vállalat, a ConocoPhillips nettó profitja ugyan 2,62 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra csökkent, de az egyszeri költségektől tisztított egy részvényre jutó nyeresége még így is 25 centtel meghaladta az elemzői várakozásokat.

A kőolaj- és gázárak az előző év azonos időszakához képest jelentősen alacsonyabbak voltak a harmadik negyedévben (átlagban 2,9 és 29 százalékkal), aminek következtében a ConocoPhillips árbevétele is zuhant.

Az utóbbi időben a társaság megvált a nem szorosan az alaptevékenységéhez kötődő üzletágaitól. Ennek eredménye volt a Phillips 66 nevű, jelentős nyereséget termelő olajfinomítójának április 30-i kiválása is. A finomítót egyes elemzők szerint a piac jelenleg is diszkonton értékeli, mivel számos leányvállalati érdekeltségét nem árazza be valós értéken. Valamelyest elárul a részvényben rejlő potenciálról, hogy a Warren Buffet által fémjelzett Berkshire Hathaway a második legnagyobb részvényese (4,33 százalékkal).

A piacnyitás előtt közzétett jelentésre az árfolyam jelenleg 1,77 százalékos emelkedéssel reagált.

ConocoPhillips (NYSE)