Fizetésképtelen az E-Star

2012.10.25. 8:35

Nem tudta kifizetni tegnap lejárt kötvényeit az E-Star, miután nem érkezett meg az államtól várt jelentős összeg. A cég továbbra is visszavásárolná a kötvényeket a névérték 35 százalékán.

 

 

9:25 - Percek alatt 15 százalékos esés

A nyitás utáni percekben történelmi 315 forintos minimumra ütötték az E-Star árfolyamát a fizetésképtelenség hírére. A forgalom már 15 millió forintnál jár.

8:33 - Nem tudott eleget tenni a kötvénytartozásoknak az E-Star

Az E-Star 2012. október 24-ig nem vásárolta maradéktalanul vissza az E-Star 2012/A kötvénysorozatba tartozó valamennyi kötvényét, a kötvénysorozatba tartozó, vissza nem vásárolt kötvényekkel kapcsolatos fizetési kötelezettségének nem tudott eleget tenni - áll a társaság ma reggeli közleményében.
 
A cég a befolyó bevételek szabadon felhasználható részét továbbra is a Társaság által kibocsátott valamennyi kötvénysorozat visszavásárlására igyekszik fordítani, előtérbe helyezve az E-Star 2012/A kötvénysorozattal kapcsolatos esetleges megállapodásokat, így a Társaság továbbra is kész az E-Star 2012/A kötvényeket (lejárt kötvénytartozásokat) bruttó 35%-os árfolyamon megvásárolni a befektetési szolgáltatók közreműködésével.

Tegnap az E-Star a 2012/A kötvényekből 621 darabot vásárolt vissza 35 százalékos árfolyamon, névértéken 62,1 millió forint értékben (a 35 százalékkal számolva 21,735 millió forintot fizettek értük). Összesen tehát a 2012/A sorozatból 860,5 millió forint névértékű mennyiséget vásárolt vissza a cég és kamatokkal együtt még 607 milliót kellett volna a tegnapi napig kifizetni a fennmaradó tulajdonosoknak. Mivel ez nem történt meg, bármelyik kötvénytulajdonos felszámolási eljárást kezdeményezhet az E-Star ellen.

A cég emellett tájékoztatta a befektetőket, hogy az E-Star ESCO Kft. részére a Fejér és Veszprém megyei projektek megszüntetése következtében esedékes állami kifizetés  2012. október 24-ig  nem teljesült. A cég az állami pénzösszegek megérkezését követően továbbra is kész a kötvények aukció keretében történő visszavásárlására.

A részvénnyel tegnap egy hét felfüggesztés után lehetett ismét kereskedni, a megnyugtató megoldással egyre kevésbé kecsegtető helyzetet a papír 15 százalékos eséssel és 370 forintos történelmi mélyponttal reagálta le.

E-Star

KAPCSOLÓDÓ CIKK