Soha nem tartozott még ennyivel az állam

Vágólapra másolva!
A központi költségvetési intézmények tartozásállománya 64 milliárd forintra hízott. Az állam 56 milliárd forinttal lóg a beszállító vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

64 milliárd forintra duzzadt a központi költségvetési szervek adósságállománya, derül ki a Magyar Államkincstár összesítéséből.

Egy hónap alatt ugyan nem sokkal, 1,4 milliárd forinttal nőtt a hátralékuk az állami intézményeknek, de ezzel történelmi rekordra nőtt az adósságállomány.

A 64 milliárdból valamivel több mint 8 milliárd az állammal szembeni tartozást takar. Ez nem adóelmaradás, hanem be nem fizetett felügyeleti díjak, vagy a tulajdonos önkormányzatnak meg nem fizetett pénz.

A beszállítóknak, az államnak árut, szolgáltatást értékesítő vállalkozásoknak közel 56 milliárd forinttal lógnak a költségvetési intézmények. Ebből 26 milliárd forint már két hónapon túl fennálló adósság.

Nagy adósok a kórházak, orvosi egyetemek. A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 5,5, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 18,4, a városoktól átvett kórházaké 10,2 milliárd forint.

Ez azonban még nem is a teljes kép, ugyanis minden tizedik, adatszolgáltatásra kötelezett intézmény nem adott információt az adósságállományáról.