Vágólapra másolva!
Piaczárás után méretes pofont kapott a Best Buy, 7 százalékot zuhant a részvény a vállalat profit warningja miatt, így az elmúlt hetekben fontos támaszként funkcionáló 16 dolláros szint alá csúszott a részvény. A vállalat szerint a tavalyi évhez képest lényegesen alacsonyabb lehet a harmadik negyedéves profit és az értékesítési volumenek is zsugorodhattak éves alapon. A társaság több vezetőjétől is megválik.
Vágólapra másolva!

Nincs egyszerű helyzetben a Best Buy, az elektronikai kereskedő, mely az egyre erősödő verseny miatt folyamatosan veszíti el a pozícióját. A társaság tegnap egy profit warninggal lepte meg a befektetőit, a közlemény alapján jelentősen alacsonyabb lehet a harmadik negyedéves profit az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 2011 harmadik negyedévében a cég 47 centes részvényenkénti profitot ért el, ettől lehet sokkal kisebb az idei eredmény. Az elemzők eddig sem voltak optimisták, hiszen csupán 36 centes EPS-t vártak egyszeri tételektől tisztítva.

A kereskedő legalább egy éve nyitva lévő üzleteiben a forgalom 3,2-5,3 százalékkal zsugorodhat a közlemény alapján. Az előző két negyedév során is hasonló folyamattal kellett szembesülnei a társaságnak. Az internetes e-kereskedelem térnyerése nem tesz jót a klasszikus kereskedőknek, mivel a forgalmuk jelentősen csökken, az áraikkal pedig nehezen tudják felvenni a versenyt.

A cég élére nemrég kinevezett Hubert Joly alapos átstrukturálásába kezdett bele. Az amerikai üzletág elnöke, Mike Vitelli a Best Buy 2012-es pénzügyi évének a végén, 2013 februárjában elhagyja a céget, október végén viszont az ügyvezető alelnök, Tim Sheehan hagyja el a fedélzetet.

A társaság részvényesei közül sokan bízhatnak abban, hogy a Best Buy alapítója, korábbi CEO-ja (angol terminológiában a vezérigazgó rövidítése), Richard Schulze hamarosan vételi ajánlatot tesz a cégre egy menedzsment általi kivásárlás keretében. A Reuters információi szerint november második felében adhat hivatalos ajánlatot a Best Buy részvényeire a Schulze, aki a tőzsdéről is kivinné a vállalatot. A piaci szereplők közül többen is arra számítanak, hogy 24-26 dolláros ajánlatot tesz részvényenként Richard Schulze. A jelenlegi árszintről ez közel 50 százalékos emelkedési potenciált jelentene.

A Best Buy november 20-án teszi közzé harmadik negyedéves beszámolóját. A cég üzleti negyedéve november 3-án zárul.
best buy