Megint összevesztünk - Idén nem jön már az IMF?

Vágólapra másolva!
Nem tetszik az IMF-nek a kormány elutasító kommunikációja, emiatt sajtóértesülések szerint idén már nem is térne vissza a magyarországi tárgyalásokhoz, a megállapodásra pedig akár tavaszig is várhatunk.
Vágólapra másolva!

"Megsértődött" az IMF a kormány kommunikációs kampányán és elutasító nyilatkozatain, ezért idén már nem is tér vissza a budapesti tárgyalásokhoz - írja a Népszabadság kormányközeli forrásokra hivatkozva. A lap szerint az érzelmi okok mellett praktikus indokai is lehetnek az IMF távolmaradásának, a lap forrásai szerint bizonyos érdekcsoportok "nem szeretnék kiengedni Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól", ezért is követel Brüsszel újabb kiigazító csomagot a kormánytól.

A Népszabadság forrásai szerint a kormány mindenképpen ki szeretne kerülni az eljárás alól, hiszen mintegy 150 milliárd forintnyi kohéziós forrás elvesztése a tét, és abban bízik, hogy végül a 2013-as költségvetés európai elfogadása az IMF-et is visszaülteti a tárgyalóasztalhoz. A megállapodás így elcsúszhatnak jövő tavaszig.

A kormány kommunikációja továbbra sem egyértelmű az IMF megállapodás kapcsán, Varga Mihály az IMF tokiói ülésén és a Budapest Economic Forumon is hangsúlyozta, a kormány mielőbbi megállapodásra törekszik. Eközben viszont a pár héttel ezelőtti reklámkampány mellett több vezető politikus is utalt rá, hogy az IMF és az EU elvárásai elfogadhatatlan korlátok közé szorítanák Magyarországot.