Újabb állami perek a bankok ellen

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros pert indított az amerikai állam a Bank of America Corp. (NYSE) ellen kifogásolható jelzáloghitel kihelyezések miatt, melyeket továbbértékesítettek állami pénzintézeteknek.
Vágólapra másolva!

A kezelt vagyon szerint második legnagyobb amerikai bank, a Bank of America ellen is bírósági eljárást indított az amerikai állam olyan jelzáloghitelek továbbértékesítéséért, amik később nem-fizetővé váltak. Az egymilliárd dolláros pert a Bank of America és a két nagy amerikai jelzáloghiteleket újrastrukturáló pénzintézet, a Fannie Mae és a Freddie Mac tranzakciói miatt kezdeményezte a felügyelet.

Az Állami Lakhatási Finanszírozási Intézet (Federal Housing Finance Agency), illetékes felügyelet azután nyújtotta be a manhattani bíróságra a keresetet, miután a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező bankot, a J.P. Morgan Chase & Co.-t (JPM) is beperelte október elején. Akkor úgy fogalmazott a szóvivő, hogy az az ügy lesz a "minta-per" a többi óriásbankkal kapcsolatos eljárásban. A JPM tagadta vétkességét.

A felügyelet 2011 szeptemberében 17 pénzügyi intézetet már beperelt, köztük a Bank of America egyik leányvállalatát a Country Financial bankot, most azonban a nagyhalakra is szemet vetett. Szintén ebben a hónapban adta be keresetét a Wells Fargo, a legnagyobb amerikai jelzáloghitel kibocsátó ellen is, akiket hasonlóan a többi pénzintézethez, "meggondolatlan hitelkihelyezéssel" vádolnak. A vádirat szerint ezek a pénzintézetek már a hitelkérelem elbírálásakor tudatában voltak az ügyfelek gyenge hitelképességének, és úgy adták tovább a jelzáloghiteleket, hogy tisztában voltak annak magas rizikójával. A Citigroup és a Deutsche Bankkal szemben is megindultak már az eljárások.

Az összehangolt perek sokaságára azért volt szükség, mert a Fannie Mae és Freddie Mac által felvásárolt jelzáloghiteleken az állam 180 milliárd dollárt bukott, mivel a teljes mértékben állami tulajdonú pénzintézeteket pénzügyi mentőcsomaghoz kellett juttatnia, amit végső soron az adófizetők pénzből álltak.

A hírre a Bank of America árfolyama kevéssé reagált, szemben a Wells Fargóval, aminek részvényárfolyama 2 százalékot csökkent a per bejelentését követően.

Bank of America Corp. (NYSE)