Ma jut pénzhez az E-Star

Vágólapra másolva!
Egy csütörtök esti közlemény szerint a mai nap folyamán befolyik az a 2,5 milliárd forint, amit az állam fizet az E-Starnak Fejér és Veszprém megye tartozásainak kiváltásaként. A cég hajlandó lenne a korábban közölt feltételek szerint folytatni a kötvény visszavásárlásokat, de kérdés, hogy a fennmaradó kötvények birtokosai hajlandók lesznek-e belemenni az alkuba. 
Vágólapra másolva!

11:00 - Jelentős forgalom

Az utóbbi időszak forgálmának 3-4-szerese tapasztalható a mai délelőtt folyamán és az árfolyam visszatért a kezdeti eladói nyomást követően a tegnapi zárószinthez, ami 315 forint volt.

9:05 - Nyitás után rögtön 15 százalékos esés

A kedvezőnek tekinthető tegnap esti hír ellenére a nyitás utáni percekben rögtön szünetelt a kereskedés. A részvényárfolyam majdnem 15 százalékot zuhant, ezzel egy újabb történelmi mélypontot elérve 270 forintnál. Láthatóan a befektetők nem hisznek az ígérgetéseknek. Ez annyiban érthető, hogy a pénz még mindig nem érkezett meg az E-Starhoz, ráadásul a megérkezés esetén se vehető biztosra, hogy sikerül megegyezni azokkal a kötvényesekkel, akiknek még van a szerdán lejárt 2012/A sorozatból.

8:16 - Pénz áll a házhoz

A tegnap megjelent információk szerint pénteken fog megérkezni a magyar államtól várt 2,54 milliárd forint az E-Starhoz. Mint korábban már beszámoltunk róla, ekkora összegben egyezett meg a lejárt önkormányzati tartozások miatt óriási bajban lévő cég a magyar állammal Fejér és Veszprém megyék tartozásainak ügyében. Az E-Star továbbra is hajlnadó a rendelkezésre álló összegből kötvényeket visszavásárolni a korábban meghirdetett feltételek szerint. A 2012/A kötvényeseknek a bruttó érték 35 százalékát, míg a későbbi lejáratok esetén a bruttó érték 26 százalékát fizetné meg a cég.

A bruttó 2,54 milliárd forintból az E-Star rögtön törleszti majd a Raiffeisen Bank felé fennálló tartozásait, valamint az áfa levonása miatt is csökkenni fog a befolyó pénzből szabadon rendelkezésre álló összeg. Számításaink szerint mintegy 300-500 millió forintnyi likvid forrás marad az említett kötelezettségek kifizetése után.

A szerdán lejárt 2012/A kötvényosztályból még nagyjából 560 millió névértékű tartozása áll fenn a cégnek és a kamatokkal együtt összesen 607 millió forintot kellene törlesztenie. Ha nem sikerül megegyezni a kötvényesekkel, akkor a csődvédelem vagy a felszámolás megindítása lehet a következő lépés.

Forrás: [origo]

Véleményünk szerint a korábban felajánlott 35 százalékos áron a fennmaradó kötvényesek nem lesznek hajlandóak odaadni értékpapírjaikat, mivel ezt eddig is megtehették volna. Bár a háttérben nem tudjuk pontosan mi zajlik, elképzelhető, hogy valamilyen adminisztrációs nehézség miatt nem tették ezt meg a rendelkezésre álló elmúlt néhány nap során. Szerintünk azonban sokkal valószínűbb, hogy a kötvényesek egy része arra játszik, hogy a befolyó pénzekből magasabb értéket is kaphatnak majd, ellenkező esetben pedig felszámolási eljárást kezdeményezhetnek az E-Star ellen.

A részvény az utóbbi két napban 15-15 százalékot zuhant a fizetésképtelenség hírére. A tegnap esti hír hallatán újra látszik esély a lejárt kötvények tulajdonosaival való megegyezésre, ezért a mai kereskedés talán hozhat némi fellélegzést.

E-Star

Forrás: [origo]