Vágólapra másolva!
Mínuszban tartózkodnak a főbb európai részvényindexek a délutáni amerikai makroadatok közlése előtt. Az indexeket a rekordmagas spanyol munkanélküliség sem segíti, valamint a francia bankok leminősítésének híre is kedvezőtlenül érintette a piacokat. Az euró szintén lefelé szánkázik, melyben az előbbi okok játszhatnak szerepet. Itthon a BUX az OTP-vel és a forintal együtt az IMF szakítás hírére esik, míg az E-Star valamelyest magához tért a történelmi mélypontok után.
Vágólapra másolva!

Zuhan az OTP az IMF szakítás hírére

Az Origo információi szerint elmérgesedett a viszony a Valutaalap és a magyar kormány között és az IMF-nél arról beszélnek, hogy befejezik a tárgyalásokat Magyarországgal. A Valutalapnál csak egy gyökeres gazdaságpolitikai fordulat esetén lennének hajlandók visszaülni az asztalhoz. A korábban bejelentett újabb megszorító csomag szerintük nem elég ahhoz, hogy újra elkezdődjenek a tárgyalások.

A kormány a huza-vonával azt kockáztatja, hogy nemzetközi háttér nélkül egy újabb európai piaci sokk esetén védtelen maradna Magyarország, ami többek között a finanszírozási költségek drasztikus emelkedéséhez vezethet.

A szakítás hírére elgyengült a magyar piac, és a nap közepén 0,7 százalékos mínuszban mozog a BUX. Az OTP újra jelentős zuhanást mutat, 1,7 százalékkal került lejjebb nyitás óta, míg a MOL tegnapi záró értéke körül tanyázik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az IMF hír miatt jelentősen gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, egy euróért 282,4 forintot, egy dollárért 218,2 forintot, egy svájci frankért pedig 233,4 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Az E-Starnak viszont sikerült felállnia a reggeli történelmi mélypontokról és már csak 0,6 százalékos mínuszban tartózkodik. A papírt reggel 15 százalékkal küldték lejjebb és a soha nem látott 270 forintos szinteken is forgott. Valószínűleg az államtól mai nap folyamán befolyó 2,5 milliárd forint segíthetett a cégnek, amely után a vállalat továbbra is hajlandó lenne a korábban közölt feltételek szerint folytatni a kötvény- visszavásárlásokat.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mínuszban Európa az amerikai adatok előtt

Továbbra is mínuszban tartózkodnak az európai részvényindexek a délután esedékes amerikai makro adatok előtt. Fél 3-kor az amerikai negyedéves GDP alakulását, 4 órakor pedig a Michigani fogyasztói bizalmi index alakulását fogják közölni. A kereskedést a rekordmagas spanyol munkanélküliségi adat sem segítette, amely az előző negyedévi 24,6 százalékról 25,02 százalékra nőtt a harmadik negyedévben.

Az indexek többek között az európai bankok zuhanása miatt teljesítenek rosszabbul, ugyanis mint korábban beszámoltunk róla, leminősítette a legnagyobb francia bankot és további 10-et helyezett negatív kilátásba a Standard&Poor's, amit a növekvő gazdasági kockázatokkal indokolt. A BNP Paribas 2,7 százalékos, a Credit Agricole pedig 3,4 százalékos mínuszban tartózkodik a leminősítések után.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

BNP Paribas (Euronext Paris)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Apple tegnapi kedvezőtlen gyorsjelentése az ARM chipgyártó teljesítményét is lehűtötte, ugyanis ez a cég gyártja az iPhone és iPad chipjeit. A készülékek iránti nem elégséges kereslet az ő forgalmukat is megviseli, ennek következtében az ARM részvényei 2,5 százalékos mínuszban tartózkodnak a londoni tőzsdén. A papírok egy közel 10 százalékos emelkedés után teljesítenek rosszabbul, mivel a hét elején kedvező gyorsjelentési számokat közöltek, mely szerint a harmadik negyedéves bevételük 20 százalékkal, 144,6 millió angol fontra nőtt, szemben az előzetesen várt 140 millió fonttal.

ARM (LSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az európai indexek gyengébb teljesítménye, valamint a spanyol munkanélküliség ilyen drasztikus alakulása az eurót is mélybe lökte, amely közel 0,2 százalékkal került lejjebb tegnap este óta a dollárral szemben.

EURUSD

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]