Vágólapra másolva!
Lefelé vették az irányt az európai részvényindexek, amiben többek között a kiújuló görög félelmek, az ázsiai piacok gyengélkedése, valamint az Apple és az Amazon tegnapi piaczárás utáni gyengébb gyorsjelentése játszhat szerepet. A rossz hangulat a magyar tőzsdére is átragadt, a BUX enyhe mínuszban tartózkodik nyitás uán, míg az E-Star továbbra sem bír felállni a padlóról, és újabb történelmi mélypontokat üt.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Vaskos mínuszok Ázsiában
Vágólapra másolva!

Újabb mélypontot az E-Star

Az Európában uralkodó pesszimizmus a magyar piacra is rányomta a bélyegét, és lefelé vette az irányt a BUX nyitás után. A főbb papírok enyhe gyengülést mutatnak, az OTP a tegnapi emelkedések után 0,4 százalékkal, a MOL 0,2 százalékkal került lejjebb. Az OTP-vel kapcsolatos hírek szerint 5 százalék fölé emelkedett az amerikai BlackRock alapkezelő szavazati joga a bankban.

Forrás: [origo]
Az E-Star papírjait tovább ütik, már 8 százalékos mínuszban tartózkodnak a részvények, ezzel újabb történelmi mélypontra, 290 forintra lökték az árfolyamot.

Nem segít rajtuk az sem, hogy a céggel kapcsolatos újabb hírek szerint a mai nap folyamán befolyik az a 2,5 milliárd forint, amit az állam fizet az E-Starnak Fejér és Veszprém megye tartozásainak kiváltásaként. Az E-Star továbbra is hajlandó a rendelkezésre álló összegből kötvényeket visszavásárolni a korábban meghirdetett feltételek szerint. A 2012/A kötvényeseknek a bruttó érték 35 százalékát, míg a későbbi lejáratok esetén a bruttó érték 26 százalékát fizetné meg a cég.

A forint is kisebb gyengülést mutat a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint kurzusa újra a 280-as szint felett mozog, míg egy dollárért 217,3 forintot, egy svájci frankért pedig 232 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Bajban a francia bankok

Mínuszban nyitottak az európai részvényindexek, melyben az újra felerősödö görög félelmek játszhatnak szerepet. A CNBC információi szerint Görögország nem fogja tudni teljesíteni az ez évi hiánycélt. Ennek távolabbi következménye kesz, hogy egyre mélyebb recesszióba fognak kerülni, így elkerülhetetlenné válik az újabb mentőcsomag, valamint további adósságleírásra is sor kerülhet. Az országnak több időre is szüksége lenne a reformok végrehajtásához.

Ez azért érdekes, mert tegnap előtt a Trojkával (ECB, IMF, EU) való megegyezés keretében újabb két év haladékot kapott az ország a megszorító intézkedéseik véghez vitelére és közölték, hogy a görög állam megkaphatja az újabb hitelrészletet, ami nélkül Görögország 3 héten belül fizetésképtelenné vált volna.

Egyedüli pluszban a belga index tartózkodik, míg a spanyol tőzsde kissé lemaradt társaitól. A gyengébb nyitásban a délutáni amerikai GDP adat és a Michigani fogyasztói bizalmi index közlése előtti óvatosság is közrejátszhat.

Forrás: [origo]

A periféria országok közül a portugálok is fókuszba kerültek, ugyanis az IMF figyelmeztette őket, hogy jövőre is recesszióban lesz ország a tüntetések és a kisebb adóbevételek révén. Emiatt viszont a 78 milliárd eurós csomaghoz kapcsolódó célokat is elvétheti az ország.

Kifejezetten rosszul teljesítenek a bankpapírok, ugyanis a Standard&Poor's leminősítette a legnagyobb francia bankot és további 10-et helyezett negatív kilátásba a növekvő gazdasági kockázatok miatt. A BNP Paribas kockázati besorolása eggyel romlott, AA mínuszról A pluszra változott. Tegnap a részvény 1,47 százalékos mínuszban zárt, és ma úgy néz ki, hogy ennek következtében folytatódik a zuhanása, nyitás óta 3 százalékot vesztett értékéből.

Ezen kívül a Société Générale 3 százalékkal, a Crédit Agricole pedig 2,6 százalékkal került lejjebb.

BNP Paribas (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

Az Ericsson is bajban van, ugyanis a vártnál rosszabb gyorsjelentési számokat tett közzé, mivel a nyeresége 43 százalékkal 325 millió dollárra csökkent a harmadik negyedévben a tavalyi 600 millió dollárról. Ebben az eladásaik visszaesése játszott szerepet, amelyek 2 százalékkal csökkentek egy év alatt. Ugyanakkor az elemzők ennél nagyobb visszaesést prognosztizáltak, mivel 290 millió dollár körüli profitot vártak. A cég további költségcsökkentő intézkedéseket is bejelentett, hogy megállítsa nyereségének csökkenését. Ennek következtében a vállalat részvényei közel 4 százalékos mínuszban forognak nyitás után.

Ericsson (Stockholm)

Forrás: [origo]