Negyedmillió adózó tűnt el

Vágólapra másolva!
Egyre többen térnek vissza a szürke zónába. Míg 2008-ban 4,54 millióan nyújtottak be szja-bevallást, tavaly a számuk már nem érte el a 4,3 milliót.
Vágólapra másolva!

Néhány év alatt 240 ezer fővel zsugorodott az szja-bevallást benyújtók száma, ennek egyik oka az lehet, hogy a korábbi "fehéredés" után egyre többen térnek vissza a szürke zónába - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2008-ban 4,54 millióan nyújtottak be szja-bevallást, tavaly azonban számuk már nem érte el a 4,3 milliót. A lejtmenet - amellyel párhuzamosan az egy főre jutó adó is csökkent - nem volt folyamatos, egy nagyobb apadás után 2010-ben feljebb kúszott a bevallók száma, majd onnan zuhant a mostani szintre.

A 2008-as csúcs oka a lap szerint az volt, hogy abban az időszakban indult el a potyautasok szűrése, ennek köszönhetően egy-két év alatt több százezren jelentek meg a rendszerben, méghozzá nem a legalsó jövedelmi szinthez tartozók. Az adózók 2009-től épp ebből a jövedelmi sávból tűntek el folyamatosan.

Az egy főre eső munkaviszonyból származó jövedelem tavaly 1,9 millió - havi 160 ezer - forint volt; 2008-ban ennél csak háromezer forinttal volt kevesebb a havi bruttó bér, azaz reálértéken csökkenés következett be. Az átlagos adóterhelés az évtized közepi 19 százalék után 2011-ben már csak 13,8 százalék volt, azonban jövedelemsávonként és azon belül is jelentősek a különbségek, a tavalyi teher nulla, de akár 16 százalék is lehetett - írja a Napi Gazdaság.