Száguldozás a periféria országokban

kicsi a perifáriához
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban ugyan némi ijedtséget lehetett látni a tőzsdéken, estek is emiatt néhány százalékot a főbb benchmarkok. Ettől függetlenül a június elején indult emelkedés során elért pluszokból nem adtak vissza túl sokat az indexek, sőt van olyan közöttük, mely több mint 75 százalékot hízott az elmúlt közel 5 hónap során. A korrekció még folytatódhat, de egyelőre az emelkedő trendek nem sérültek. Persze az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy az Athens Stock Exchange General Index (ASE) az elmúlt öt évben az értékének közel 85 százalékát elveszítette.
Vágólapra másolva!

A rút kiskacsa van az élen

Jelentős emelkedést mutattak be az elmúlt szűk 5 hónapban a tengerentúli indexek és a DAX is. A jó hangulatból a periféria országok tőzsdéi is részesedtek. A spanyol IBEX 35 és az olasz FTSE MIB pár százalékkal nagyobb ralit tudott bemutatni, mint a német vezető benchmark, a DAX. Az olasz és a spanyol tőzsdeindex mintegy 20-27 százalékos ugrásra volt képes. Az adósságcsapdában és évek óta recesszióban lévő Görögország benchmarkja viszont jócskán felül tudta múlni a többi indexet, több mint 75 százalékot tudott emelkedni.

A jó hangulathoz kellettek a jegybankok bejelentései is, az ECB kötvényvásárlási terve, a Fed jelzálogkötvény vásárlási programja, de szerepe lehetett az angol jegybank hitelezést serkentő lépéseinek is.

A DAX, az IBEX 35, a FTSE MIB és a ASE relatív teljesítménye (félév)

A DAX, az IBEX 35, a FTSE MIB és a ASE relatív teljesítménye (félév)

Megfordulhat a csökkenő trend a görög piacon

500 pont alatt is járt június elején a görög tőzsdeindex, az ASE. A benchmark azóta viszont elképesztő emelkedést mutatott be, ha valaki elkapta a piac alját, több mint 75 százalékos pluszban lehet most a pozíciója. A grafikonon markánsnak tűnik a felpattanás, a 835 pontos februári csúcsot is átszelte az index. Elsőre némileg elidőzött az akadálynál, de tovább tudott menni és folyamatosan a Bollinger szalag felső szárára van rátapadva az árfolyam. Ha így folytatja a száguldást, akkor nem zárhatjuk ki technikailag az 1000 pontos szint elérését sem.

A júniusi mélypontról az 1000 pontig tartó felpattanás duplázásnak számít, de távolabbról nézve már nem ennyire rózsás a helyzet, hiszen öt évvel ezelőtt még 5000 pont fölött tartózkodott az index.

Az indikátorok a benchmark esetében már nem annyira szépek. Úgy fest, az RSI a túlvett zónából készül letörni, illetve az MACD is rendkívül közel jár az eladási szignálhoz. Ezek mind egy korrekció irányába mutatnak.

Egy visszaeséstől még nem kell természetesen megijedni, főleg, ha a júniusi szintnél magasabb lokális mélypontot ér el az index. Ebben az esetben jó esély van a hosszú távú trendfordulóra is. A nevezetes mozgóátlagok aranykereszt jelzése is lökést adhat a görög piacnak. Az aranykereszt szignál pozitív fejlemény szokott lenni a grafikonon hosszabb távon is. Ez akkor jön létre, amikor az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag fölé kerül úgy, hogy az árfolyam is ezen mozgóátlagok fölött mozog.

ASE index

ASE index

Tankönyvbe illő irányváltás

A spanyol IBEX 35 index a 27 százalékos emelkedésével alaposan lemaradt a görög benchmarktól, de minden bizonnyal elégedett lehet az a spekuláns, aki ezt a közel 30 százalékos menetelést elcsípte. A szeptemberi csúcstól viszont kezd egyre távolabb kerülni az instrumentum, de még mindig a 200 napos mozgóátlag fölött tartózkodik az index.

A júniusi mélypont után a benchmark esetében lehetett látni egy felpattanást, majd július végén közel azonos szintre esett vissza az IBEX, így viszont kialakulhatott egy trendfordító duplaalj formáció. Augusztus első felében törte át a 7150 pont körül fekvő nyakvonalat az index és az alakzatból számolható célárat, a 8300 pontos szintet majdnem meg is nyalta. Ugyan pár pont még hiányzott a kiteljesedéshez, de ettől függetlenül tankönyvbe illik a mozgás. A rali további folytatása esetén a 8230-8300 pont körüli szintet kellene átütni ahhoz, hogy további 8-10 százalékot tudjon emelkedni az index.

Az indikátorok itt sem festenek túl jól, az MACD csökkenő irányban halad, mintahogyan az RSI is, ráadásul az előbbi néhány napja újra eladási szignált adott. Érdemes ugyanakkor az aranykereszt jelzést ezen a charton is észrevenni, ami hosszabb távon lökést adhat az indexnek.

IBEX 35

IBEX 35

Némileg lemaradtak az olaszok

Az ASE és az IBEX 35 indexhez viszonyítva nem teljesített olyan jól az olasz benchmark, a FTSE MIB. Ettől függetlenül még mindig a 200 napos mozgóátlag fölött mozog az árfolyam, és az 50 napos mozgóátlagtól sem szakadt el túlságosan. Felpattanás esetén első körben 17 000 pont, második körben pedig 18 000 pont is elérhető lehet.

A többi periféria indexhez hasonlóan az indikátorok negatív képet festenek itt is, MACD eladási szignált mutat, az RSI pedig csökkenő irányban halad.

FTSE MIB

FTSE MIB

Távolról korántsem ilyen rózsás a helyzet

Ha az elmúlt ötéves teljesítményét vizsgáljuk meg az indexeknek, akkor látható, hogy sem az olasz, sem a spanyol, sem a görög benchmark nem szerepelt jól, a DAX viszont nagyon közel jár az öt évvel ezelőtti szintjéhez. Ugyanakkor ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy rövid távon a periféria országok tőzsdéi vezethessenek egy emelkedő szakaszt.

A DAX, az IBEX 35, a FTSE MIB és a ASE relatív teljesítménye (ötév)

A DAX, az IBEX 35, a FTSE MIB és a ASE relatív teljesítménye (ötév)