Gazdag kínaiakat vár a kormány

Vágólapra másolva!
Lényegében bevásárolnák magukat kínaiak, ezért kell törvényt alkotni arra, hogy a letelepedési kérelem elbírálásánál jó pontot jelent majd egy komolyabb összegű, 65-70 millió forintos állampapír-vásárlás - mondta el Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gazdasági bizottság hétfői ülésén a pénteken benyújtott letelepedési államkötvényről is beszélt. Azzal indokolta a törvényjavaslatot, hogy jelzést kapott kínaiaktól (Rogán tagja a kínai-magyar munkacsoportnak), hogy ők érdeklődnének a letelepedési kérelem elbírálásánál jó pontnak számító lehetőség iránt.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok - de bármely országgal szembeni üzleti kapcsolatok - elmélyülését tudná segíteni a letelepedési államkötvény, indokolta javaslatát Rogán. Amikor valaki komoly üzletben töri a fejét, teljesen normális, ha ezt a komoly szándékát azzal demonstrálja, hogy egy komolyabb összeggel hajlandó az adott országot segíteni - ez volt a frakcióvezető mondandójának a lényege.

Több helyen van a letelepedési kérelem pozitív elbírálásának esélyét növelő lehetőségek, a lengyel kormány nemrég hasonló törvényt készített, de Franciaországban, Svájcban is van arra mód, hogy ha egy külföldi bizonyítja, hogy pénzt hoz az országba, akkor szívesebben látják - fejtegette Rogán.

Van, ahol elég bizonyos összegű bankbetétet felmutatni, nálunk államkötvény-vásárlás lenne a feltétele a kedvezőbb elbírálásnak. Ezt az irányt minden bizonnyal csak erősíti az IMF-fel és az Európai Bizottsággal elmérgesedett viszony, így az alternatív finanszírozást biztosító források egyre fontosabbak.

A kormány lényegében két éve dolgozik azon, hogy Kínával szorosabbra fűzze a gazdasági kapcsolatokat, sok reményt fűztek ahhoz, hogy Kína nagyobb összegben magyar állampapírt vásárol, de ebből nem lett eddig sok, minimális összegben vett állampapírt az ország. Közös vállalkozások alapítása, kétoldali partnerség elmélyítése is tervben volt, de az eredmények itt is csak alig látszanak.