Félidőnél járunk - lesz még meglepetés?

Vágólapra másolva!
Izzanak az információs csatornák, mivel nap, mint nap újabb vállalatok teszik közzé működésükkel kapcsolatos számaikat éppúgy Európában, mint a tengerentúlon. A profitwarningokat megérzik az árfolyamok, de szép számmal akadnak pozitív meglepetések is a nyereségek terén. Ennek ellenére borús kilátások árnyékolják be a jövőt.
Vágólapra másolva!

Betekintést nyerhetünk a színfalak mögé, mivel túl vagyunk a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon több mint felén, ezért összegyűjtöttük mi is történt eddig.

Sok a rossz előjel - Nagy-Britannia

A gyorsjelentési szezont megelőzően a harmadik negyedév során rekord mennyiségű vállalat tett közzé profitwarningot, ami a nyereség csökkenését prognosztizálja. Az Ernst & Young (E&Y) tanácsadócég által készített kimutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a FTSE 100 indexben szereplő társaságok közül 68-an jelezték, baj lesz a harmadik negyedéves nyereséggel. Ez a szám 2008 óta a legnagyobb, ha a harmadik negyedéveket hasonlítjuk össze.

A tanácsadócég ennek okaként egyrészről a fejlődő országokban kevésbé nyereséges üzletmenetet, másrészről az eurózónában folytatódó gyenge keresletet nevezi meg. Valamint a kilátások sem jók arra, hogy ezek a tényezők rövid távon kedvezően változzanak.

Más tekintetben is eltér ez a harmadik negyedév az előzőektől. A negatív hírekre a piaci ár reagálása sokkal hevesebb, mint korábban. Az E&Y elemzés részletezi, hogy a London Stock Exchange-n jegyzett legnagyobb 100 vállalatból álló FTSE 100 index profitwarningot jelentő cégei átlagban 14,4 százalékot vesztettek árfolyamukból a közzététel utáni napon. Ehhez hozzátartozik, hogy a szórás is elég nagy volt, a Mulberry (divatipari szereplő) például 24 százalékot esett, de a GKN (autóalkatrész és űrtechnológiai cég) csak 4 százalékot csökkent.

A ciklikus, gazdasági növekedés lassulására érzékenyebb iparágak nagyobb árfolyamesést könyvelhettek el, mivel a termékeik iránti keresletcsökkenés erősebben jelentkezett. Ilyen például a Burberry ruházati cikkeket gyártó cég szeptemberi profitwarningja, ami után a részvényárfolyam 20 százalékkal került lejjebb.

Az elemzés arra következtet, hogy a gyenge vagy stagnáló gazdasági növekedés miatt a cégek csak úgy tudnak nyereségükön javítani, ha piaci részesedésüket bővítik. Ez azonban csak a versenytársak kárára valósítható meg, ami jelentős erőfeszítéseket, költségeket, további konszolidációkat jelenthet.

Amerikában sincs ez másként - Dow Jones

Ha képzeletben átevezünk a tengerentúlra és vetünk egy pillantást az amerikai indexekre, azt látjuk, hogy a Dow Jones Industrial Average (DJIA) 30 részvényéből 22 már jelentett. Közülük 16-an ugyan jobb egy részvényre jutó nyereségről (EPS) számoltak be, viszont a következő negyedévre megfogalmazott várt eredményeik többnyire elég borúlátóra sikeredtek, így a részvényárfolyamokon ez nem mutatkozott meg. A gyorsjelentés utáni kereskedési napon átlagosan 1,49 százalékot vesztettek értékükből.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) EPS gyorsjelentési adatai

Voltak példák pozitív meglepetésekre is. A Travellers Cos (DJIA) 1,06 dolláros várt EPS helyett 2,22 dollárt ért el, ami a részvényárfolyam 3,59 százalékos emelkedésében is megmutatkozott. A legcsúfosabb áresést az El Du Pont de Nemours vegyipari cég szenvedte el (-9,06%), ami betudható a gyenge EPS számainak (31 százalékkal csúszott le az EPS a várthoz képest).

Meglepően a 30 indexben szereplő vállalat közül csak négyen adtak iránymutatást a várható EPS alakulására, ami nagyban befolyásolja az elemzők által kialakított képet is. A Chevron olajipari társaság előrejelzése ráadásul a Bloomberg szerint megegyezik a második negyedéves EPS-sel (3,56 dollár), azonban a cég hónap elején bejelentette, hogy ettől elmaradó részvényenkénti nyereséggel számolnak, pontos számot viszont nem adott meg. Az elemzők 2,85 dolláros adatot várnak a november 2-i jelentéstől.

Az első félidő mérlege - S&P 500

Tekintsük át az amerikai cégek közül az S&P 500 index tagjainak gyorsjelentéseit. A vállalatok közel fele már nyilvánosságra hozta számait. Az eddigi jelentések arról tanúskodnak, hogy a társaságok várakozásokat felülmúlóan teljesítettek a harmadik negyedévben, azonban a részvényárfolyamokon nem látszott a túlzott optimizmus.

A szektorok túlnyomó többsége vesztett árfolyamából (átlagban 0,9 százalékot a bejelentést követő öt kereskedési napon), annak ellenére, hogy az egy részvényre jutó nyereség sok esetben meghaladta az elemzők által várt értékeket. A pénzügyi, illetve a média és távközlés szektorokban tevékenykedő cégek különösen jó számokkal rukkoltak elő. A Sprint Nextel mobilszolgáltató például 40 százalékkal jobb EPS-t tett közzé (valós: -0,26 dollár; várt: -0,43 dollár), azonban a részvényárfolyam a bejelentés utáni öt kereskedési nap alatt 2,31 százalékot esett.

A gyorsjelentési szezonnak ugyan még nincs vége, de ha összevetjük a fent látottakat a második negyedéves eredményekkel (alsó ábra), akkor azt láthatjuk, hogy a pozitív meglepetésekhez emelkedő részvényárfolyamok párosultak. A látszólag ellentmondó adatok nagy részben annak köszönhetőek, hogy a makrokörnyezet jobban befolyásolta az árfolyamokat, mint az egyes vállalat specifikus mutatószámok. Ha visszaemlékszünk, a június elején kezdődött rali egészen október elejéig kitartott, ami magában foglalja a harmadik negyedévben történt közel 6 százalékos S&P 500 index emelkedést is.

A másik fontos eleme a kontrasztos számoknak a teljes évre (tehát a negyedik negyedévre) vonatkozó várható bevételre és nyereségre adott előrejelzés. A vállalatok ugyanis csökkentették becsléseiket a jövőre nézve, látva a világpiaci gazdasági növekedés lassuló ütemét. A FedEx például szeptember elején és közepén is profitwarningot tett közzé, amit a csökkenő globális kereslettel indokolt.

Érdemes kivárni az S&P 500 index tagjainak november 9-én záródó harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon végét, amikor is a Macy's ruházati áruházlánc teszi közzé számait, mielőtt levonjuk a végső következtetéseket. Az azonban mindenképpen szembetűnő, hogy a jó múltbeli teljesítmény borús és bizonytalan előjelekkel párosul, ami eddig nem kedvez a részvényárfolyamoknak.