Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudnak kimászni a gödörből az európai tőzsdék, és nyitás után folytatva múlt heti rossz teljesítményüket, lefelé vették az irányt a részvényindexek. A hangulatot az EU költségvetéséről napvilágot látott kedvezőtlen hírek is elronthatták, mely szerint jelentősen csökkenhet a büdzsé a 2014-2020-as időszakra. A bizonytalanságot fokozhatja az Amerika keleti partvidékén tomboló Sandy hurrikán is, ami miatt hétfőn ki sem nyitnak a piacok a tengerentúlon. Itthon a BUX enyhe mínuszban mozog többek között az OTP gyenglékedése, valamint az IMF tárgyalások megrekedése miatt.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Tétova hétkezdés Ázsiában, zárva tart Amerika
Vágólapra másolva!

Pénzhez jutott az E-Star

Lefelé vette az irányt a hét első napján a BUX, melyben többek között az IMF-tárgyalásokról érkező, egymásnak ellentmondó hírek játszhatnak szerepet. A magyar részvényindexet az OTP esése is húzza lejjebb, a bankpapír 1,2 százalékos mínuszban tartózkodik nyitás után.

Forrás: [origo]

Az E-Star háza tájáról is pozitív hírek láttak napvilágot, ugyanis a társaság megkapta a 2,54 milliárd forintnyi összeget az államtól a Fejér- és Veszprém megyei projektek fejében. A múlt héten szó volt róla, hogy a cég visszavásárolná a 2012/A sorozatú kötvényeit a névérték 35 százalékán 190 millió forintért, míg a 2014/A, 2015/A és 2016/C sorozatú kötvények visszavásárlását egyelőre bizonytalan ideig szünetelteti. A részvények árfolyama pénteken visszaerősödött a történelmi 270 forintos minimumról, és az emelkedés ma is tart, jelenleg 6,5 százalékos pluszban mozog a papír.

E-Star (BÉT)

Forrás: [origo]

Egyre kevesebben tudják követni az IMF-el kapcsolatos fejleményeket, mivel Varga Mihály szerint nem szakadtak meg a tárgyalások az EU-Valutaalap párossal. A hazai tárgyalódelegáció vezetője ezzel kívánt reagálni az Origo sajtóértesüléseire, mely szerint az IMF gyakorlatilag szakított a magyar féllel , és csak akkor hajlandóak foglalkozni Magyarországgal, ha gyökeres gazdaságpolitikai fordulatot látnak.

A megegyezést nem segíti az sem, hogy Iryna Ivaschenko, a Valutaalap magyaroroszági képviselője szerint a legutóbbi kormányzati bejelentések szembemennek az IMF ajánlásaival, és elmondása szerint továbbra sincs időpont a tárgyalások folytatásáról.

A rossz hírek a forint piacára is kihatnak, a hazai fizetőeszköz gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben. Egy euróért 283 forintot, egy dollárért 219,4 forintot, míg egy svájci frankért 231,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Tovább gyűlnek a mínuszok Európában

Úgy néz ki Európában folytatódik a tőzsdék gyengélkedése, mivel nyitás után a negatív tartományban tartózkodnak a főbb részvényindexek. A leggyengébben az olasz MIB és a francia CAC teljesít. Ma az amerikai piacok zárva tartása miatt nem számíthatunk jelentősebb eseményre. A STOXX szektorai közül az olajtársaságok vannak leszakadóban 0,6 százalékos mínuszal, melyben a Shell felől érkező negatív hírek játszhatnak nagyobb szerepet.

A rossz hangulatot fokozhatta, hogy a Reuters információi szerint legalább 50 milliárd euróval csökkenhet a 2014-2020-as időszakra vonatkozó EU-s költségvetés nagysága. Az EU-s források mennyisége így vélhetően csökkenhet, ami több kelet-európai ország nemtetszését is kiválthatja. A tervezetről a november 22-23-i EU-csúcson tárgyalhatnak majd az országok.

Forrás: [origo]

Görögországgal kapcsolatban is negatív híreket közöltek, mivel Wolfgang Schauble kizárta az ECB-nél lévő görög adósság átstruktúrálásának a lehetőségét. Múlt héten a döntéshozók megegyeztek abban, hogy az ország további két évet kap a megszorító intézkedések teljesítésére.

Európából ma fontosabb makro adat nem várható, egyedük az októberi német fogyasztói árindexet fogják közölni délután 2 órakor, mely az előrejelzések szerint 1,9 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Leépítések az UBS-nél, bajban a Shell

Leépítheti befektetési banki üzletágát a UBS a Financial Times értesülései alapján. Ennek keretében 10 ezer fős elbocsátást jelenthetnek ma be, és a lépés miatt 100 milliárd frankkal csökkenhet a pénzintézet kockázattal súlyozott eszközeinek nagysága. A cég így akar megfelelni a Bázel III. szigorúbb követelményeinek és a részvényesek profitelvárásainak. A hírre 5 százalékos pluszban nyitott a papír.

UBS (SIX)

Forrás: [origo]

A MAN Se is kénytelen leállítani a termelését az európai adósságválság és a lassuló globális növekedés okozta visszaeső kereslet miatt. A cég két német gyárában fogja egy hónapig szüneteltetni a nehézgépjárművek gyártását a Reuters információi alapján. A vállalat részvényei 2 százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

MAN Se (Xetra)

Forrás: [origo]

Ezen túl a Shell is gondban van, mivel nem tudja kifizetni az Iránnal szemben fennálló 1,4 milliárd dolláros tartózását a cég a július elején életbe lépett EU-s szankciók miatt. A szankciók ugyanis megtiltják az európai vállalatoknak, hogy bármilyen gazdasági kapcsolatot létesítsenek Iránnal az atomprogramja miatt. A vállalat papírjai minimális mínuszban forognak az amszterdami tőzsdén.

Shell (Euronext Amsterdam)