Vágólapra másolva!
A költségvetési tanács elnöke szerint azért van szüksége Magyarországnak az IMF-megállapodásra, mert az olcsóbb finanszírozással százmilliárdokat lehetne spórolni a kamaton.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett kiigazító csomagoktól várt egyenlegjavulás kétharmadával lehet számolni Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint.

Kovács Árpád a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által szervezett hétfői budapesti fórumon kifejtette: a nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett két, összesen közel 765 milliárd forintos kiigazító csomagnak azt a részét, amely a kiadásokra vonatkozik, érti a külföld.

A bevételeket növelő részeket már kevésbé, így a bürokrácia csökkentéséből várt további 30 milliárd forintot vagy a közszférában történő hatékonyabb bérszabályozásból származó többletbevételt - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a költségvetés stabilitása nélkül nincs növekedés, s felhívta a figyelmet arra, hogy ha jövőre a GDP-arányos államháztartási hiány nem 2,2 százalék lesz, hanem 2,9 százalék, akkor a különbözetet meg kell finanszírozni.

A KT elnöke a hétfői előadásában is rögzítette: az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) azért kell megállapodni, mert az a piaci kamatnál 3-4 százalékponttal olcsóbb finanszírozást, több százmilliárd forintos kamatkülönbözetet jelent.