Szivárog az IMF-hatás a forint mögül

Vágólapra másolva!
A múlt héten elindult forintgyengülés hétfőn lendületet kapott. A nemzetközi hangulat az amerikai elnökválasztás miatt bizonytalan, és a befektetők kezdik észrevenni, hogy egyre csökken az IMF-megállapodás esélye.
Vágólapra másolva!

Teljesen eltűnhet az októberi erősödés a forint árfolyamából, miután egyre több hír erősít rá az [origo] korábbi értesülésére, hogy szakításközeli állapotba került az IMF és a magyar kormány viszonya.

Hétfőn már 285 forint felett is járt az euró árfolyama, miután Varga Mihály az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy az IMF nélkül is van élet. Igaz a miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a megállapodásra szükség van. A kétértelmű nyilatkozat azonban a tárgyalások körüli bizonytalan környezetben forintgyengüléshez vezetett.

Az [origo] pénteken írta meg, hogy részben a kormány IMF-ellenes kampányának köszönhetően a szervezet csak akkor menne bele egy hitelmegállapodás megkötésébe, ha a gazdaságpolitikai fordulatot látna Magyarországon. Másnap az IMF magyarországi képviselője, Irina Ivascsenko közleményben jelezte, hogy nem értenek egyet a korábban bejelentette megszorítócsomagok összetételével. Az euró már pénteken gyengülni kezdett a 280-as szintről, és 282 környékén mozgott, ez a folyamat erősödött fel hétfőn.

Kuti Ákos, az Equilor vezetőelemzője is úgy látja, hogy az IMF-megállapodás körüli bizonytalanság miatt gyengül a forint. Eközben a nemzetközi hangulat sem kedvező, nincs semmi, ami ellensúlyozná a magyarországi fejleményeket. Az amerikai elnökválasztás és a decemberre várható költségvetési vita miatt bizonytalanabbak lettek a befektetők, ilyenkor egy ilyen instabilitást hozó helyi hír erősebben hat - mondta az [origo]-nak Kuti.

A forint gyengülésével párhuzamosan az ország kockázatosságát jelző CDS felár és a 10 éves állampapírok hozama is nőtt. A Reuters arról írt, hogy Varga Mihály szavainak hatására a Markit adatai szerint 276 pontra, 23 ponttal nőtt a magyar csődkockázat. A Portfolio.hu által közölt adatok alapján a 10 éves államkötvények hozama 40 bázisponttal emelkedve 7,2 százalék felett is járt.