Vágólapra másolva!
Olyan anyagokat kértek a kormánytól, amelyek bizonyítják, miért volt szükség az azonnali betiltásra.
Vágólapra másolva!

Már vizsgálja az Európai Bizottság a magyar Országgyűlés által elfogadott szerencsejáték-törvény módosítását, a nyerőgépek azonnali betiltásának indokát megalapozó anyagokat már be is kérte a kormánytól - közölte a Magyar Szerencsejáték Szövetséggel (MSzSz) az Európai Pénznyerő automatákat Üzemeltetők Szövetsége (EUROMAT). Az Európai Bizottságnál az MSzSz külön is panasszal élt, amelyet a bizottság befogadott.

Az EUROMAT panaszában emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság már Lengyelországban jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket. Az EUROMAT, melynek 18 európai ország szerencsejáték-szövetsége is tagja - köztük a MSzSz - október 4-én fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy vélik, hogy a magyar kormány jogellenesen tiltotta be a nyerőgépek használatát.

A közlemény szerint a kormány nem vette figyelembe az uniós irányelv szerinti három hónapos várakozási időt, és az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvénymódosításra hivatkozott. Az EUROMAT panasza szerint ez nem fiskális kérdés, inkább védelmező döntés egy bizonyos alszektor javára, fiskális eszközként feltüntetve, ugyanis a kormány versenyellenes intézkedést alkalmazott a privát szektorral szemben a koncesszió alapján működő kaszinók haszna védelmében - közölte a szervezet.

A kormány október 1-jén döntött úgy, hogy a szerencsejáték- törvény átírásával teljesen betiltja a nyerőgépezést Magyarországon. Ezen az iparág szereplői és a szerencsejáték-szövetség is felháborodott. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatja.