Vágólapra másolva!
Európában három éves mélypontra süllyedt az üzleti és fogyasztói bizalom, ennek ellenére emelkednek a főbb részvényindexek, amivel az elmúlt napok veszteségeit korrigálhatják. A mgyar parketten továbbra sincs nagy mozgásnak jele, a BUX minimális mínuszban tartózkodik dél körül, amivel kissé alulteljesítőnek számít a régióban. A befektetők valószínűleg továbbra is a délután kettőkor kezdődő MNB kamatdöntő ülésre várnak, ahol az elemzők szerint folytatódhat a kamatcsökkentés. A forint kissé gyengült a főbb devizákkal szemben, míg az E-Star részvények tartják a délelőtti szinteket. Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is: Jegybanki élénkítés hírére esik JapánKamatdöntés előtt kivár a BÉT
Vágólapra másolva!

Folytatódik a lecsorgás

Továbbra is a kivárás jellemző a magyar tőzsdére, ahol a BUX minimális gyengülést mutat a 2 órakor kezdődő MNB kamatdöntő ülése előtt. Az elemzők többsége szerint folytatódni fog a kamatvágás és 0,25 bázispontos csökkentést várnak. A blue-chipek sem mutatnak nagyobb mozgásokat, a MOL 0,4 százalékos, az OTP 0,1 százalékos, a Richter pedig fél százalékos mínuszban tartózkodik. Az E-Star részvények 15 százalékos emelkedés után kiütötték limitárukat, és a cég egy részvényéért a délelőtthöz hasonlóan 435 forintot kérnek a befektetőktől.

Forrás: [origo]
A forint újra megindult a 285-ös szintek felé az euróval szemben, míg a dollár/forint kurzusa 220 körül, a svájci franké pedig 235,7-nél mozog.

Jól sikerült az ÁKK mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciója, mely során a meghirdetett 45 milliárd forintnyi papírra 75 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, melyből 45 milliárd forintnyit fogadtak el vételre. Az átlaghozam 6,15 százalékon alakult, ami néhány bázisponttal magasabb a 6,04 százalékos másodpiaci referenciahozamnál.

EURHUF

Forrás: [origo]

Romló bizalom Európában

Nem rontották el a hangulatot az európai piacokon az euró zóna gyenge októberi gazdasági hangulatindexei, melyek romlása a válság elhúzódását jelezhetik előre.

Az üzleti bizalmi index 84,5 pontra esett vissza a szeptemberi 85,2 pontról, ami több mint 3 éves mélypontnak felel meg. Némi vigasz, hogy ez megfelelt az elemzői várakozásoknak. Ezen túl a fogyasztói bizalmi index -25,7-en alakult az előzetes -25,6-os várakozások helyett.

Ezek szerint tovább folytatódhat az európai gazdaság visszaesése a harmadik negyedévben, a Bloomberg információi szerint a GDP 0,2 százalékkal csökkenhet az előző három hónaphoz képest. Az Európa-szerte alkalmazott megszorító intézkedések aláásták a fogyasztói és üzleti bizalmat, az ECB-nek és az IMF-nek korábban egyaránt csökkentenie kellett jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzésein.

Ezen túl a német munkanélküliségi adatok szerint 20 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma októberben Németországban, ami magasabb, mint az előzetesen várt 10 ezer fő. A munkanélküliségi ráta 6,9 százalékon alakult ebben a hónapban, ami nem mutat változást az előző hónaphoz képest.

A pesszimista kilátások ellenére erősödést mutatnak az európai részvényindexek, ahol továbbra is az olasz piac teljesít a legjobban, behozva valamennyit a tegnapi lemaradásából. A szektorok közül az olaj- és gázipari cégek növelték előnyüket, papírjaik már 1,8 százalékkal kerültek feljebb átlagosan, amelyeket British Petrol részvényeinek szárnyalása segít. Őket a technológiai részvények követik 1 százalékos emelkedéssel.

Forrás: [origo]

Tovább emelkedett a British Petrol papírjainak árfolyama a kedvező harmadik negyedéves gyorsjelentési számok közzétételét követően. A világ legnagyobb olajtársaságának részvényei már 5 százalékkal drágultak a londoni tőzsdén.

BP (LSE)

Forrás: [origo]

Az olajipari cégen kívül az Erste Bank is növelte előnyét, papírjai a délelőtti 4 százalékos drágulás után már 6 százalékos pluszban mozognak. Jó teljesítményét szintén az erős gyorsjelentési számainak köszönheti, mint ahogy korábban beszámoltunk róla.

Erste Group (Vienna)

Forrás: [origo]