Újabb kamatvágás az MNB-től

Vágólapra másolva!
Ahogy várható volt az MNB 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, amit Simor András jegybankelnök a 15 órakor kezdődő sajtóértekezleten fog bejelenteni.
Vágólapra másolva!

6,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank mai ülésén. A döntés a várakozásoknak megfelelően történt, és gazdaságélénkítő hatása lehet.

A devizapiacon a bejelentés előtt kezdődött forinterősödés folytatását láthatjuk. Jelentős forintgyengülést nem várunk, mivel a kamatcsökkentés széles körben várt lépés volt.

EUR-HUF devizapár árfolyama

A jegybanki alapkamat vágása közvetlenül és közvetve is befolyással van a hazai pénzpiacokra. Léteznek olyan betéti konstrukciók, melyek az alapkamat nagyságához kötöttek, így a kamatcsökkentéssel ezen termékek hozama is lecsökken.

Másfelől a betéti kamatlábak csökkenése arra ösztönzi a betéteseket, hogy másfajta befektetés után nézzenek, esetlegesen előrehozzák fogyasztásukat valamilyen tartós termék iránt, így generálva keresletet, ami gazdaságösztönzőként hat.

Az alacsonyabb jegybanki alapkamat a hitelkamatokon is érezteti hatását. A csökkenő hitelköltségek könnyebb pénzhez jutást biztosítanak, ezzel többletforrást kaphatnak a vállalkozások, lakásvásárlók.