Még nagyobb falathoz juthat a Mol az INA-ban

Vágólapra másolva!
Még tovább növelheti a Mol a horvát olajvállalatban, az INA-ban lévő részesedését - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Globus című horvát hetilap. A lap szerint az biztos, hogy az INA vezetése átalakul, de erre több forgatókönyv is elképzelhető. Ilyen lehet a Mol tulajdonrészének növelése, a cégirányítás átalakítása, de ha a horvát kormány talál rá pénzt, akkor az is elképzelhető, hogy megveszi az INA-ban lévő magyar részesedést.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány további 19 százalékos INA-részvénycsomag eladását fontolgatja, amelyet a Mol vásárolna meg - írja a Globus horvát hetilap legfrissebb számában Mol, INA és horvát kormányközeli, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Mol felügyelő bizottságának név nélkül idézett munkatársa a lap szerint azt állítja, hogy a Mol újabb 19 százalékos részvénycsomagot vásárolna az INA-ban, ami után a horvát kormány 25 százalék plusz egy részvényből álló irányítási csomagot tartana meg. Az eladásról szóló hírt az újságnak az INA felügyelő bizottságának szintén név nélkül idézett horvát tagja és az "egyik miniszterelnök-helyettes munkatársa" is megerősítette.

A cikk olyan feltételezésekről is írt, amelyek alapján a Mol már most is több mint 51 százalék tulajdonjoggal rendelkezik az INA-ban. Miután azonban hivatalosan csak 49 százalékot birtokolhat, a maradék két százalékot titokban tartja. Az újabb 19 százalékos részvénycsomag megvásárlása után azonban a Mol hivatalosan is az INA többségi tulajdonosává válna - írja a lap.

Nem vitás, hogy a 10-15 milliárd kunát (370-500 milliárd forintot) érő üzlet sokat jelentene a jelenleg 10 milliárdos deficitben lévő költségvetésnek - állapítja meg a cikk hozzátéve, hogy a további privatizációt Slavko Linic pénzügyminiszter sem ellenezné. Ugyanakkor a cikk felveti azt a kérdést, hogyan magyarázná meg Zoran Milanovic miniszterelnök a horvát olajvállalat kiárusítását az embereknek. "A részvények további 19 százalékának eladása technikailag semmit sem jelent, mert bármit is mond a Mol igazgatósága, az INA-t amúgy sem Horvátország irányítja" - idézi válaszként a lap a horvát felügyelő bizottsági tagot, hozzátéve a másik, kormány közeli forrás véleményét, aki szerint bár a kormány több variáción is gondolkodik, a legvalószínűbb a 19 százalékos részvénycsomag eladása.

Egy másik forgatókönyv szerint Horvátország nem folytatná a vállalat privatizációját, hanem a jelenlegi tulajdonosi viszonyok mellett az irányítási rendszer átalakítására törekedne. Ebben az esetben két horvát és két magyar tagból álló bizottságokon keresztül igazgatnák az INA-t, vita esetén pedig a horvát gazdasági minisztérium mondaná ki a végső szót - állítja a lap által kérdezett kormány közeli forrás. Szerinte a horvát kormány azt is kérné, "hogy az INA önálló vállalat legyen, hogy a Mol ne tudjon önállóan bejutni a volt Jugoszlávia piacaira, és a magyarok ne kisebbíthessék az INA jelentőségét azért, hogy a Molból fő regionális társaságot csináljanak".

A Globus szerint a harmadik forgatókönyv alapján a kormány kivásárolná a Mol-tulajdont. Egy ismét csak név nélkül idézett volt INA-igazgató úgy véli, hogy a kormánynak nincs erre pénze. "De figyelembe véve, hogy a magyar kormány tavaly, vagyis a legnagyobb válság idején vásárolta meg az orosz tulajdonrészt a Molban, akkor ez jelent valamit" - teszi hozzá. Negyedik lehetőségként a jelenlegi állapot megtartását jelöli meg a horvát lap, megjegyezve, hogy "ez semmiképp sem felel meg Horvátországnak, de Magyarországnak sem, amelynek tovább kellene hallgatnia Zágráb kritikáit".

A lap emlékeztet arra is, hogy múlt heti sajtóértesülések szerint a horvát kormány személycserékről döntött az INA felügyelő bizottságában. Most azt is megpendíti a cikk, hogy az új tagok decemberben esedékes kinevezése után az INA igazgatóságába is másokat nevez ki a kormány. A lap szerint az INA jövőjével kapcsolatos döntés után a kormánynak fel kell készülnie a politikai következményekre is, mert az emberek "nem fogják örömmel nézni az egykori horvát kőolajóriás magyar átvételét".