Ellenzi az INA eladását a horvát pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Bár egy sajtóértesülés szerint a horvát kormány eladná a Molnak az INA olajtársaság ötödét, a horvát pénzügyminiszter megtartaná a céget.
Vágólapra másolva!

A Mol olyan partner, amely nem fektetett be az INA-ba, ezért a horvát pénzügyminiszter, Slavko Linic ellenzi a vállalat további 19 százalékának eladását a magyar cégnek.

Ezt a miniszter mondta a horvát rádió és televízió (HRT) délutáni híradásában, cáfolva a Globus című horvát hetilap - meg nem nevezett forrásokból származó - értesülését, amely szerint a kormány értékesítene 19 százalékos részesedést az INA-ból, és azt a Mol venné meg.

A cikk olyan feltételezésekről is írt, amelyek alapján a Mol már most is több mint 51 százalék tulajdonjoggal rendelkezik az INA-ban. Miután azonban hivatalosan csak 49 százalékot birtokolhat, a maradék két százalékot titokban tartja. Az újabb 19 százalékos részvénycsomag megvásárlása után azonban a Mol hivatalosan is az INA többségi tulajdonosává válna.

Nem vitás, hogy a 10-15 milliárd kunát (370-500 milliárd forintot) érő üzlet sokat jelentene a jelenleg 10 milliárdos deficitben lévő költségvetésnek - állapította meg a Globus cikke, hozzátéve, hogy a további privatizációt Slavko Linic pénzügyminiszter sem ellenezné. Ugyanakkor a cikk felvetette azt a kérdést, hogyan magyarázná meg Zoran Milanovic miniszterelnök a horvát olajvállalat kiárusítását az embereknek. "A részvények további 19 százalékának eladása technikailag semmit sem jelent, mert bármit mond is a Mol igazgatósága, az INA-t amúgy sem Horvátország irányítja" - idézi válaszként a lap a horvát felügyelő bizottsági tagot, hozzátéve a másik, kormány közeli forrás véleményét, aki szerint bár a kormány több variáción is gondolkodik, a legvalószínűbb a 19 százalékos részvénycsomag eladása.