A kiugró finomítói margin húzza az olajcéget

Vágólapra másolva!
1,5 százalékos emelkedéssel vágott bele a mai kereskedésbe a ConocoPhillipsből kivált Phillips 66. Az amerikai finomító és kereskedő negyedéves profitja az elemzői konszenzust nagyjából 25 százalékkal múlta felül, főként a kiugróan jó finomítói marginoknak.
Vágólapra másolva!

A rendkívül kedvező finomítói környezet miatt sikerült jóra a Phillips 66 negyedéves gyorsjelentése. Ma reggel a francia Total is arról számolt be, hogy az európai piacon a megugró finomítói marginokból tudott profitálni. A Phillips 66 pedig az Atlanti-oceán túloldalán nyilatkozott hasonló folyamatokról.

A ConocoPhillipsből kivált Phillips 66 egyszeri tételekkel tisztítva 1,68 milliárd dolláros profitot ért el a negyedév során, ami jócskán meghaladja a 2011 harmadik negyedévi 414 millió dollárt. A társaság finomítói 1,58 milliárd dollárral járultak hozzá a teljesítményhez, míg az értékesítés, kereskedelem 68 millió dollárral.

A finomítók a teljes kapacitást majdnem kihasználták, a második negyedév végi 92 százalékról 96 százalékra ugrott a kihasználtságuk annak ellenére, hogy az Isaac hurrikán miatt az egyik finomítót három hétre le kellett zárni. A társaság a harmadik negyedévben 17,05 dolláros margint ért el hordónként. 2005 óta ez volt a legerősebb negyedév a finomítói marzsokat tekintve.

A vállalat a negyedév során a részvényesei számára 125 millió dollár értékben fizetett ki osztalékot, és 111 millió dollár értékben vásárolt vissza részvényeket.

Phillips 66 (NYSE)

Phillips 66