A Total is jó negyedéven van túl

Vágólapra másolva!
A Bloomberg által gyűjtött elemzői becslésekhez képest magasabb negyedéves profitról számolt be a legnagyobb francia olajcég, a Total. A társaság elsősorban a finomítói üzletág növekedéséből tudott profitálni. A mamut árbevétele viszont elmaradt a várakozásoktól. A vállalat 59 centes negyedéves osztalékfizetést tervez, a tavalyi évhez képest ez 3,5 százalékos növekedést. 2 százalékos pluszban nyitott a részvény.
Vágólapra másolva!

Európa harmadik legnagyobb olajtársasága, a Total is pozitív negyedéves számokat tett közzé, tegnap a BP lepte meg a befektetőit a jó teljesítményével. Éves alapon a profit közel 20 százalékot emelkedett, ami túlszárnyalta az elemzői várakozásokat. Az árbevétel soron viszont nem lett ennyire jó a beszámoló, 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva 1,5 százalékot zsugorodott az adat, és nagyjából ennyivel lett gyengébb a Bloomberg konszenzustól.

Total, táblázat

A kiemelkedő gyorsjelentésben nagy szerepe volt a finomítói üzletág teljesítményének. Az európai finomítói margin indikátor (ERMI) tonnánként 51 dollár volt a harmadik negyedév során, ami közel négyszerese a 2011 harmadik negyedévi tonnánkénti 13,4 dollárnak. Az előző három hónaphoz képest pedig 34 százalékot nőtt az indikátor. A vállalat fő indokként a megugró amerikai keresletet és az európai finomítói leállásokat nevezte meg.

Az olajcég teljes szénhidrogén termelése 2 százalékot esett éves alapon, főként a gáz kitermelés 9 százalékos csökkenése miatt. Az olaj felszínre hozása viszont 4 százalékot tudott hízni, ezzel pedig naponta 1,22 millió hordó olajat termeltek ki.

A negyedév során közel 1,5 milliárd euró bevétele volt a cégnek eszköz és részesedés eladásból. A vállalat megvált a Sanofiban lévő érdekeltségétől. A kutatás és kitermelés divízió az Egyesült Királyságban és Nigériában vált meg eszközöktől.

A Total 3,5 százalékkal megnöveli negyedéves osztalékfizetését a tavalyi évhez viszonyítva, így már 59 eurócentet juttat vissza a befeketőknek.

Total (Euronext Paris)

Total (Euronext Paris)