Besült az év lengyel IPO-ja

Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl jól az elmúlt egy év legnagyobb lengyel IPO-ja, a ZE PAK-ot ugyanis a 26-33 zlotys sávaljhoz közeli 26,2 zlotys áron vitték el a befektetők. A szerdai tőzsdei debütálást követően azonban az árfolyam további lejtmenetbe fogott. A kedvezőtlen hangulat miatt a lengyel állam elhalasztja a további IPO-kat 2013-ra.
Vágólapra másolva!

Nem kedvez a környezet az IPO-knak

A lengyel állam részvényenként 26,2 zlotyért értékesítette 50 százalékos pakkját, hogy az így befolyó 681,5 millió zlotyval csökkentse a költségvetési hiányt. Az értékesítési ár a korábban meghatározott 26-33 zlotys sáv alján alakult ki, ami 20 százalékkal maradt el a maximális ártól. A felkínált csomag 85 százalékát intézményi befektetők jegyezték le, míg a fennmaradó rész a kisbefektetőké lett.

A befektetői környezet jelenleg nem kedvez az IPO-knak, hiszen a PAK sem a legkedvezőbb áron kelt el. Ezért a lengyel állam 2013-ra készül elhalasztani a PHN ingatlanipari cég tőzsdei kibocsátását a legutóbbi november-decemberi tervvel ellentétben.

Idén 16 társaság debütált idén a varsói parkett. A PAK IPO-ja volt a legnagyobb a széniparban tevékenykedő JSW 2011 júniusi 5,37 milliárd zlotys értékesítése óta Lengyelországban. A befektetők számára nem volt túl jó élmény befektetni a JSW-be, ugyanis a 136 zlotyis kibocsátási árhoz képest mostanra egészen 86,8 zlotyig esett vissza a kurzus.

Itt az ideje beruházni

A PAK a negyedik legnagyobb lengyel közműcégnek számít a PGE, a Tauron és az Enea után. A helyi áramtermelés 6,9 százalékát biztosítja a PAK, melyet nagyrészt lignitből állít elő. Az uniós előírásoknak való megfelelés miatt jelentős beruházásokat kell eszközölnie az elkövetkezendő években. 2015-ig 1,6 milliárd zloty költene platnowi erőműve modernizálására további 2,8 milliárd zlotyt pedig két gáztüzelésű erőmű építésébe ruházna be.

A kibocsátásban résztvevő brókercégek 1,67-3,69 milliárd zlotyra tették a PAK értékét, ezzel szemben a piac csupán 1,34 milliárd zlotyra értékeli a közműcéget. Ebben a cég romló teljesítménye is szerepet játszhat az árbevétel ugyanis 8,6 százalékkal csökkent az első félévben a tavalyi bázishoz képest, de a főbb eredménysorokat tekintve sem jobb a helyzet. A nettó eredmény 248,7 millió zlotyról 214,4 millió zlotyra zsugorodott.

Zygmunt Solorz-Zak, lengyel milliárdos lépett elő a PAK legnagyobb tulajdonosává, miután 50 százalékos részesedését 51,7 százalékra növelte az IPO keretein belül. A befektető további befektetéseket tervez az energiaszektorban, amellett, hogy a Polkomtel telekommunikációs és Cyfrowy Polsat televíziós társaságok is részesedéssel rendelkezik.

A PAK első napja nem sikerültek túl jól a varsói tőzsdén, a 26,2 zlotys IPO-árhoz képest 25,7 zlotyig esett a kurzus a második kereskedési napon a kurzus.

ZE PAK (Warsaw Stock Exchange)

Forrás: [origo]