Vágólapra másolva!
Többek között az OTP gyengülése, valamint a gyengén sikerült ÁKK kötvényaukciók miatt nem bír talpra állni a magyar részvényindex, amely régiós társaitól elszakadva a negatív tartományban tanyázik. A magyar állampapírok iránt alacsonyabb kereslet mutatkozott, ami a hosszú lejáratú kötvények hozamainak megugrásához vezetett. Az E-Starra továbbra sem hat a pesszimizmus, és papírjai kiemelkedő forgalom mellett 500 forint körül forognak a parketten. Európában enyhe erősödést látni, ahol a befektetők a görög egyeztetésekre, és az amerikai piacnyitásra várnak. Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is: Görög egyeztetések előtt emelkedik EurópaElindul a hét az amerikai tőzsdéken
Vágólapra másolva!

Hozamemelkedés az ÁKK aukcióin

Alacsony forgalom mellett továbbra sem mutat jelentős elmozdulást a magyar részvényindex, amellyel kissé elmarad régiós társainak teljesítményétől.

A BUX-ot az OTP gyengélkedése húzza lejjebb, a bankpapír több mint 1 százalékos mínuszt szedett össze többek között az után, hogy Orbán Viktor legújabb terve szerint 600 milliárd forintnyi adósságot vállalna át a kormány az önkormányzatoktól, ami az előzetes becslések szerint 32-40 milliárd forintos leírást jelenthet az OTP-nél. Ez egyszeri 20-25 milliárd forinttal csökkentheti a nettó profitot az adóhatásokkal együtt. A mai értesülések alapján a hitelátvállalás keretében a kormány a kockázatos adósságokat a névérték 75-80 százalékán venné át.

A többi blue-chip közül a MOL fél százalékos, az Egis pedig 1,1 százalékos pluszban tartózkodik. Az E-Starrészvények továbbra is az 500 forintos árfolyam körül tanyáznak a reggeli 15 százalékos emelkedés után, 100 millió forintos (!) forgalom mellett.

Forrás: [origo]

Alacsony kereslet mutatkozott a magyar állampapírok iránt az ÁKK mai aukcióján. A 3 éves államkötvényekből 20 milliárd forintnyit hirdettek meg, amire 37,8 milliárdnyi ajánlat érkezett, végül a tervezett összegben fogadtak el ajánlatokat 6,15 százalékos átlaghozam mellett, ami 25 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukciós hozamnál.

Az 5 éves papírokra a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségből csak 10 milliárdot fogadtak el vételre 6,35 százalékos átlaghozam mellett, ami 32 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukciós átlaghozamnál.

A 10 éves papírokból pedig 10 milliárd forintnyit hirdettek meg, amire 11,2 milliárdnyi ajánlat érkezett, melyből 7,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam 6,85 százalékon alakult, ami 52 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőttinél.

A forint továbbra is a 283-as szintekkel küzd az euróval szemben, bár a reggeli erősödésből visszafordult délelőttre. A dollár/forint kurzusa továbbra is 218 körül, a svájci franké pedig 234,9 körül alakul.

EURHUF

Forrás: [origo]

Csökken a spanyol hiány

Az európai piacok az amerikai tőzsdék nyitására, valamint a kezdődő pénzügyminiszteri egyeztetésekre várva emelkedést mutatnak, melyben a spanyol költségvetési hiány csökkenésének is szerepe lehet. A legjobban továbbra is az olasz index teljesít, amit a spanyol és a német index követ. A szektorok közül, reggelhez hasonlóan a közműcégek és a telekommunikációs papírok emelkednek ki, amelyek egyaránt 0,7 százalék körüli erősödést mutatnak.

A spanyol központi költségvetési deficit 4,39 százalékon alakult szeptemberben a GDP arányában, ami némileg alacsonyabb a 4,77 százalékos augusztusi értéknél. A hiánycsökkenés a korábbi áfaemelésnek köszönhető. Ezzel a spanyol kormány kicsivel közelebb került ahhoz, hogy teljesítse az EU, tagállamokra vonatkozó 3 százalékos hiánycélját.

Nem okozott meglepetést viszont az euró zóna októberi inflációja, mely 2,5 százalékon alakult az Eurostat adatai alapján, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak.

Forrás: [origo]

A légitársaságok papírjai tartják a délelőtti erősödésüket, bár kissé visszaadtak valamennyit az előnyükből. Az AirFrance-KLM részvényei 7 százalékos, a Lufthansáé pedig 6,8 százalékos emelkedésben mozognak. A befektetők a jó gyorsjelentési számok után kezdték aktívan vásárolni a két vállalat papírjait.

AirFrance-KLM (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

A tegnapi bevezetése óta jól teljesítenek a Telefónica Deutschland (O2) részvényei Frankfurtban, amelyek a tegnapi 3,6 százalékos erősödés után tartják előnyüket, jelenleg minimális pluszban mozognak. Az év legnagyobb IPO-jának keretében tegnap indult el a kereskedés a cég papírjaival, amelyeket a spanyol telekom anyacég, a Telefónica bocsátott forgalomba abból a célból, hogy fizetni tudja lejáró hiteleit.

Telefónica Deutschland (Xetra)

Forrás: [origo]