Vágólapra másolva!
Amerikában két nap szünet után újraindult a kereskedés, ahol a főbb indexek lefelé vették az irányt, folytatva az elmúlt hetek korrekcióját. Ezzel szemben a General Motors papírjai jól teljesítenek cég kedvező gyorsjelentése után, és jelentős dárgulást mutatnak. Európában a részvényindexek elgyengültek a rekordmagas munkanélküliségi adatok közzétételét követően, valamint a pénzügyminiszterek Görögországról történő egyeztetéseik után. Itthon a Magyar Telekom és a MOL emelkedése sem tud segíteni a magyar tőzsdeindexen, ami kissé elmaradva régiós társaitól továbbra is mínuszban mozog. Az E-Star részvények szokatlanul magas forgalom mellett 15 százalékot erősödtek és limitárukhoz vannak tapadva.
Vágólapra másolva!

Gyengül a forint

Nem bír kikecmeregni a negatív tartományból a magyar részvényindex, amely 6 milliárdos forgalom mellett 0,2 százalékos gyengülést mutat, amivel kissé elmarad régiós társaitól. A BUX erősödését a MOL és a Magyar Telekom jobb teljesítménye sem tudja segíteni, az olajpapír 0,8 százalékos, a telekomcég részvényei pedig 1,8 százalékos erősödést mutatnak.

Az E-Star papírjai az 500 forintos árfolyamhoz vannak tapadva, így a 15 százalékos emelkedéssel és 120 milliós forgalommal a cég nap nyertesének számít. A vállalat részvényeit azután kezdték vásárolni, miután befolyt az államtól 2,5 milliárd forint, amiből visszavásárolták a kinnlevő kötvényeik egy részét.

Forrás: [origo]

A hazai olajcég felől érkező hírek szerint a MOL tovább növelheti 49,1 százalékos részesedését az INA-ban egy horvát hetilap szerint, miután a horvát kormány akár 19 százalékot is felajánlhat eladásra a magyar vállalatnak.

A forint visszafordult a délelőtti erősödésből és észak felé vette az irányt az euróval szemben. A főbb devizákkal szemben szintén gyengül a magyar fizetőeszköz, egy dollárért 218,7 forintot, egy svájci frankért pedig 235 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Rekordszinten a munkanélküliség Európában

Elgyengültek nap végére a főbb európai részvényindexek, melyben többek között a rekordszintre emelkedett euróövezeti munkanélküliség játszhat szerepet. Az Eurostat adatai szerint a 17 tagú euróövezetben a munkanélküliségi ráta 11,6%-on alakult szeptemberben, ami kicsivel magasabb az augusztusi és az elemzők által várt 11,5 százaléknál.

Ezen kívül az európai pénzügyminiszterek is egyeztettek ma Görögország sorsáról és közölték, hajlandóak újabb segélycsomagot nyújtani az országnak, bár ennek a feltételeit november 12-én pontosítani fogják az akkori találkozójuk alkalmával. Ezen túl Görögországnak is véghez kell vinnie a szükséges reformokat, ami egy 13,5 milliárd eurós összértékű költségcsökkentő és adónövelő csomag elfogadását jelenti.

Így egyedüli pluszban a spanyol és az olasz index tartózkodik, a többi piac pedig leszakadóban van. A szektorok közül az olaj és egészségügyi vállalatok papírjai teljesítenek a leggyengébben, 1, illetve 0,8 százalékos gyengüléssel.

Forrás: [origo]

Az indexekhez hasonlóan a világ legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal papírjai is esnek a gyenge harmadik negyedéves adatok következtében. A cég papírjai nyitás után is dél felé vették az irányt, és napközben sem tudtak kikecmeregni a negatív tartományból, jelenleg már 5,4 százalékos mínuszban tartózkodnak.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Száguld a General Motors

Eséssel kezdték a két napos kényszerszünet után a kereskedést az amerikai részvényindexek, melyben többek között a vihar által okozott tetemes károknak, és a rosszabbul sikerült chicagói feldolgozóipari beszerzési menedzserindex októberi alakulásának lehet szerepe. A mutató ugyanis nem tudta átlépni a kritkus 50-es értéket, csak 49,9-en alakult, ami elmaradt a várt 51-es értéktől. Ez továbbra is a gazdasági szereplők pesszimista kilátásait tükrözi.

Az indexek közül a Nasdaq mutat jelentős lemaradást, míg az S&P pénteki záróértéke körül tartózkodik. Ezzel folytatódik a hetek óta tartó csökkenő trend.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a közmű vállalatok papírjai emelkednek ki fél százalékos emelkedésükkel, az ipari szektort a General Motors repítheti, míg ezzel szemben az egészségügyi részvények gyengébben muzsikálnak. A technológiai cégek is alulteljesítenek, melyben az Apple elgyengülése is szerepet játszhat.

Forrás: [origo]

Ezen túl a dollár is gyengült, az euróval szemben az 1,3-as szinteknél is járt, késő délutánra kissé vissza tudott jönni az 1,297-es szint környékére.A dollárgyengülés segíti a nyersanyagokat, az ezüst és a platinum 1,1 százalékot, az arany pedig 0,4 százalékot drágult.

EURUSD

Forrás: [origo]

Kifejezetten jól teljesítenek az olajipari cégek a harmadik negyedévben. Reggel a francia Total számolt be az elemzői várakozásoknál magasabb profitokról, Amerikában pedig a ConocoPhillipsből kivált Phillips 66 teljesített kiemelkedően.

Az amerikai finomító és kereskedő 1,68 milliárd dolláros profitot ért el a harmadik negyedévben, ami jócskán meghaladja a tavalyi év azonos időszakában alakult 414 millió dollárt. Ez az elemzői konszenzust nagyjából 25 százalékkal múlta felül, főként a kiugróan jó finomítói marginoknak köszönhetően. A vállalat papírjai ezzel szemben csupán 0,2 százalékos pluszban mozognak.

Phillips 66 (NYSE)

Forrás: [origo]

A General Motors befektetői felemás híreknek örülhetnek, a cég profitja éves alapon 10 százalékkal 1,83 milliárd dollárra esett a harmadik negyedévben. Az egy részvényre jutó nyereség 93 cent lett, ami viszont jelentősen meghaladja a 60 centes elemzői várakozásokat. A gyengébb eredmények az európai kereslet drasztikus visszaesésére vezethetők vissza, aminek következtében a cég 1,5-1,8 milliárd dolláros veszteséget szedett össze ebben az évben a régióban. A visszaesés megállítása érdekében a Peugeottal is szövetségre léptek. A befektetők kedvezőnek ítélhették ezeket a híreket, ugyanis a vállalat papírjai közel 8 százalékkal drágultak.

General Motors (NYSE)

Forrás: [origo]

Eséssel kezdte a kereskedést az Apple a vállalat háza tájáról érkező negatív hírek hatására. Még tegnap látott napvilágot, hogy jelentős átalakulások történnek a cég menedzsmentjében, valamint új versenytársakat kaptak a társaság sikertermékei. A Microsoft az okostelefonokra optimalizált operációs rendszerének legújabb verzióját, a Windows Phone 8-at mutatta be, a Google pedig az interneten tette nyilvánossá legújabb eszközét, az iPad közvetlen versenytársának szánt Nexus 10-et. Az Apple részvényei így 600 dollár alá kerültek, amire augusztus eleje óta nem volt példa.

Apple (Nasdaq)