Óriási a forgalom az E-Starban

Vágólapra másolva!
Tegnap további kötvényeket vásárolt vissza az E-Star, de még jelenleg is 533 millió névértékű kifizetetlen kötvény van a tulajdonosaiknál. Az alaptájékoztató szerint mától indíthatnak felszámolási eljárást ezek a kötvényesek, de a jogi procedúrák miatt még akár további 60 napig is eltarthat, míg ténylegesen megindulna egy ilyen eljárás. A pénteki közgyűlésen dönthet a cég a csődvédelem kérdéséről. 
Vágólapra másolva!

11:15 - 100 milliós (!) forgalom az E-Starban

A forgalom lassan eléri a 100 millió forintot, miközben az árfolyam 480 és 500 forint között mozgott a délelőtt során.

9:10 - Megint szünetel, mint az elmúlt napokban

Az elmúlt napok forgatókönyvéhez hasonlóan megint szüntelt 10 százalékos emelkedés után a kereskedés, majd a folytatást követően a 15 százalékos limitig emelkedett az E-Star árfolyama, elérve ezzel a kerek 500 forintos értéket. A forgalom még az elmúlt napoknál is magasabb, már meghaladta a 74 millió forintot. Ezzel jelenleg az OTP után a második legforgalmasabb (!) részvény a magyar piacon az E-Star. Ez a forgalom a MOL jelenlegi 34 milliós forgalmának több mint duplája.

A piac vélhetően elkezdte árazni azt a szcenáriót, mely szerint a cég a 2012/A kötvények kifizetését követően egy letisztult portfólióval vág neki a fűtési szezonnak. Lassan tényleg el lehet majd kezdeni számolgatni, hogy hogyan nézhet ki a cég pénztermelő képessége a megmaradt projektekkel.

8:10 - Mától indítható felszámolási eljárás

A tegnapi nap folyamán további 6,4 millió forint névértékű kötvényeket vásárolt vissza a bruttó érték 35 százalékán az E-Star. Jelenleg még 533 millió forint névértékű 2012/A kötvény van a tulajdonosaiknál, ami azt jelenti, hogy a kamatokkal együtt 580 millió forint lejárt tartozása van a cégnek a kötvényesek felé.

Mint az a kötvény alaptájékoztatóból kiderül, a mai napig tartott az az 5 napos türelmi időszak, ameddig a cég még kifizethette a kötvénytartozásait anélkül, hogy az nemfizetésnek minősült volna. Mától tehát a maradék kötvényesek a formai követelmények betartásával megindíthatják a felszámolási eljárást a cég ellen. Az E-Star szerint ebben az esetben is maradna még nagyjából 60 nap a felszámolás tényleges beindulásáig a különböző formai követelmények és jogi procedúrák miatt.

Forrás: [origo]

Pénteken tart rendkívüli közgyűlést a cég, ahol többek között szó lesz a pénzügyi helyzetet érintő kérdésekről is. Vélhetően fel fog merülni a csődvédelem kérdése is, bár jelen állás szerint kevés esélyt látunk arra, hogy élni fog ezzel a lehetőséggel az E-Star. Az önkormányzati tartozásokból befolyt 2,54 milliárd forintból ugyanis rendelkezésre áll annyi likvid forrás, amelyből a cég képes lesz alkudozni a fennmaradó kötvényesekkel.

E-Star

Forrás: [origo]