Még a végén kiderül, hasznot hoz az óriásvihar

Vágólapra másolva!
Jelentős biztosítási károkat és leginkább gazdasági termeléskiesést okozott Sandy az Egyesült Államok észak-keleti részén, az amerikai GDP arányában is jelentős negatív hatásokat viszont akár teljes egészében ellensúlyozhatja, hogy a felújítási munkálatok jelentős lökést adhatnak bizonyos szektoroknak. Az első napokban a forgalom visszafogott lehet a piacokon, hacsak az évzárás miatt harapófogóba került alapkezelők kényszerűségből el nem kezdenek ma nagy tételben kereskedni.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a Sandy hurrikán legrosszabb része már elvonult New York környékéről, de az igazi, mély hatásokkal még csak most kezd szembenézni Amerika. A történelmi összevetésben is rekord erejű természeti csapás az Egyesült Államok gazdasági szempontból egyik legfontosabb térségét találta telibe, a károk helyre állítása pedig a teljes gazdaság szintjén is érezhető negatív (és néhány esetben pozitív) hatással járnak.

Indul a tőzsdei kereskedés

Az amerikai piacok szerdán a megszokott kereskedési rend szerint kinyitnak, egyetlen apróságra kell csak odafigyelnünk, hogy a téli időszámításra való átállás eltérése miatt a héten az amerikai piacok magyar idő szerint 14 órakor nyitnak és 21 órakor zárnak.

A tegnap már kereskedett határidős indexek alapján nem kell igazán nagy elmozdulásokra számítanunk, a rémisztő időjárás okozta bizonytalanság ellenére tegnap és ma is enyhe emelkedést mutatnak az indexek.

Az előzetes várakozások szerint a kereskedési aktivitás a megszokottnál lényegesen alacsonyabb lehet, hiszen a szektor dolgozóinak jelentős része még mindig nem tud bejutni a munkahelyére. A New York Stock Exchange legendás épülete egyébként a pletykákkal szemben épségben átvészelte a hurrikánt.

A Bloomberg adatai alapján a tavalyi Irene hurrikán tombolása utáni napon 13 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom New Yorkban, mint az egyéves átlag. Hasonló módon 2010 végén egy hatalmas hóvihar utáni napokban 19 százalékkal volt alacsonyabb december utolsó napjainak forgalma, mint a megelőző két év azonos időszakában.

Bepörögnek az alapkezelők

Van azonban egy apró bökkenő, sok befektetési alapkezelő nem várhat holnapig vagy a jövő hétig, hogy felpörögjön a kereskedés - figyelmeztet a Bloomberg cikke. A Mornigstar adatbázisában szereplő befektetési alapok közül 1521-nek, a teljes amerikai alappiac egyötödének éppen október végén ér véget az üzleti éve.

Azok az alapkezelők, akik adózási okok vagy a teljesítmény kimutatása miatt adni vagy venni akartak az utolsó napon, már csak ma, a szokásosnál vékonyabb piacon kell, hogy megtegyék. Ez akár koncentrált vételi és eladási megbízásokban is testet ölthet.

50 milliárd dolláros vihar

A Sandy hurrikán az első becslések szerint akár 50-60 milliárd dollárnyi kárt és termeléskiesést is okozhatott, illetve okozhat még az Egyesült Államokban. Összehasonlításképpen a tavalyi, szintén a térségen végigsöprő Irene mintegy 19 milliárd dolláros kárt okozott, míg a New Orleans környékét 2005-ben letaroló Katrina pedig lényegesen több, közel 160 milliárd dolláros számlát hagyott maga után.

A térségben mintegy 60 millió ember életét akadályozta valamilyen módon a vihar, és mivel ez a régió az amerikai GDP nagyjából egynegyedét adja, a termelés és fogyasztás kiesése látható nyomot hagyhat a teljes GDP-növekedésen is. Sandy hatása azért is lehet súlyosabb, mert Irene-nel szemben nem vasárnap, hanem hétfőn és kedden bénította meg az országot, így egy egész hét eredményeit rontja el.

Baj lehet a kiskereskedelemmel

Az IHS Global Insights Bloombergnek nyilatkozó elemzője szerint a negyedik negyedéves növekedést a 1-1,5 százalékpontos sávba nyomhatja vissza a hurrikán hatása évesített alapon, szemben az általa korábban becsült 1,6 százalékos évesített növekedéssel. Emlékeztetőül, a harmadik negyedéves GDP első olvasata a múlt héten meglepte az elemzőket, a várt 1,8 százalék helyett 2 százalék volt az évesített növekedési ütem.

A GDP-t nemcsak az energia és kommunikációs szolgáltatás kimaradása miatt leálló üzemek, hanem a fogyasztás drasztikus visszaesése is visszahúzhatja. A Citi elemzője szerint az összehasonlítható alapon (azaz a legalább egy éve nyitva tartó üzletek alapján) számított kiskereskedelmi forgalom növekedését jelentősen, nagyjából 3 százalékponttal veti vissza a hurrikán, és az azutáni helyreállítási folyamat.

A kiskereskedelem számára hosszabb távon is negatív lehet a hurrikán hatása, ami elsősorban a karácsonyi szezon közelsége miatt lehet fájó. Ha a háztartások a rendelkezésre álló jövedelmüket inkább az otthonok helyreállítására fordítják, akkor az erősen visszavetheti például az elektronikai eszközök eladásait is a hálaadás után kezdődő bevásárlási szezonban.

Rövid távon az olajszármazékok piacát is megkavarhatja, hogy a régió finomítói kapacitásainak kétharmadában termeléskiesést okozott a hurrikán. Rövid távon ez a nyersolaj készletek mérsékelt megugrásához és a finomított termékek relatív alulkínálatához vezethet, ami felfelé tolhatja az üzemanyagárakat.

A felújítás jót is tesz a gazdaságnak

A visszaesés ugyanakkor elsősorban a nem alapvető fogyasztási termékeket árusító üzletekre koncentrálódik, miközben a lakásfelújításhoz, barkácsoláshoz alapanyagokat, szerszámokat árusító üzletek, így elsősorban a Home Depot (NYSE) és a Lowe's (NYSE) profitálhatnak a megrongálódott házak felújításából. Mindkét részvény vaskos, 4,5 százalékos emelkedéssel készül nyitni.

A felújítási tevékenység felfutása ráadásul akár ellensúlyozhatja is a gazdaság leállása miatti GDP-kiesést is - véli Mohamed El-Erian, a PIMCO befektetési igazgatója. A világ legnagyobb kötvényalapját kezelő szakember szerint. Más elemzők is megerősítik, hogy a nettó hatás akár lényegesen elhanyagolhatóbb is lehet, mint amit a kiesés miatt hihetnénk. A Bloomberg konszenzusa szerint a nettó hatás a negyedik negyedévben 0,02 százalékpontos csökkenést láthat Amerika a növekedési ütemben, míg az első negyedévben már 0,08 százalékponttal növeli a kibocsátást az újraépítés hatása.

Hogyan lehet lakásfelújítást venni?

Ezeket a szektorszintű hatásokat logikus lehet az egyes iparágakat leképező ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett alapok segítségével lekereskedni. Az NYSE Arcán forgó XHB (SPDR Select Sector Homebuilders) ETF kosarában éppen a lakásfelújítási, lakásépítési piac legnagyobb szereplői találhatjuk meg.

Az ETF súlyozása meglehetősen fejnehéz, két legnagyobb súlyt képviselő nagyágyú, a HomeDepot és a Lowe's összesen mintegy 53,4 százalékos súlyt képviselnek a fennmaradó 33 másik komponens mellett.

Az XHB teljesítménye az elmúlt félévben kiemelkedő volt, természetesen nem a közelgő hurrikánszezonra való tekintettel. Az utóbbi hónapokban az amerikai lakáspiaci adatok egyre inkább arról tanúskodnak, hogy a lakásárak zuhanása megállt, és a lényegében összeomlott amerikai lakáspiac elindulhat a lassú kilábalás útján.

A lakásépítéshez kapcsolódó részvények ezt a fordulatot úgy tűnik, már idejekorán árazni kezdték, és ennek adhat még egy lökést a Sandy nyomainak eltüntetése is.

XHB (NYSE Arca)