Többséget szerezhet a MOL az INA-ban?

Vágólapra másolva!
Egy horvát hetilap szerint  a MOL tovább növelhetné jelenleg 49,1 százalékos részesedését az INA-ban. A Globus írása alapján a horvát kormány akár 19 százalékos részesedést is felajánlhat eladásra, az értesülést névtelenül nyilatkozó felügyelőbizottsági tagra hivatkozik. A lap szerint egyébként a MOL már egyébként is 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, csak 2 százalékot a szabályok miatt "eltitkol".
Vágólapra másolva!

A lap egyébként több más forgatókönyvet is felvázol a MOL-INA kapcsolatról, amelyek között szerepel olyan is, ami az irányítási szabályok módosításán keresztül biztosítaná, hogy a horvát kormány akarata érvényesüljön, és az INA a MOL-tól független cégként működjön.

A harmadik forgatókönyv szerint a horvát állam nem hogy nem adna el további részeket a MOL-nak az INA-ból, hanem a meglévő részesedést is visszavásárolná tőle. De az is lehet, hogy minden úgy maradna, ahogy most van. Mindezek alapján a horvát lapértesülések a 19 százalék eladásáról gyenge lábakon állnak, de teljesen kizárni természetesen nem lehet.

A lap egyúttal megerősíti a múltheti pletykákat, miszerint jelentős személycserék várhatók az INA felügyelő bizottságában, aminek eredményeképpen a horvát pénzügyminiszter súlya csökkenne a grémium döntéseiben, és a horvát-magyar viszony remélhetőleg békésebb mederbe terelődhetne.

A MOL mérsékelt emelkedést mutat, jelenleg 18 920 forinton mozog az árfolyam, de nap közben járt 19 000 forint felett is.

MOL