Vágólapra másolva!
Több mint 30 százalékot emelkedett az elmúlt napokban a Netflix árfolyama, a szebb napokat is látott online videókölcsönző körül ismét felerősödtek a felvásárlási pletykák. A legnagyobb lökést egy neves nagybefektető, Carl Icahn feltűnése adta, aki szinén célult tűzte ki, hogy a Netflixet jó pénzért értékesítse. Pedig Icahn feltűnése nem feltétlenül jó hír a befektetők számára, nem véletlenül formálták részben róla a Tőzsdecápák főgonoszát, Gordon Gekkót is.
Vágólapra másolva!

Három kereskedési nap alatt 32 százalékot ugrott a Netflix árfolyama, miután több fontos hír is arra utalt a napokban, előbb-utóbb felvásárlási célponttá válhat az online videókölcsönző vállalat. Nemcsak nagy tech cégek jelentek meg a cég körül, hanem az egyik legismertebb "vállalati kalóz", Carl Icahn is alaposan bevásárolt.

Színre lép a kalóz

Szerdán robbant a hír a Netflix piacán, hogy a híres aktivista befektető, Carl Icahn hajszál híján 10 százalékos részesedést szerzett a társaságban. A hírek szerint Icahn 36 dolláros lehívású árú opciókat vásárolt szeptember és október során 55-60 dolláros árfolyam mellett. Az SEC-hez benyújtott dokumentumok alapján pedig valószínűleg ő a legnagyobb részvényese a cégnek, 10 százalékos pakkja mintegy 430 millió dollárt érhet.

A 14 milliárd dolláros vagyont felhalmozott nagybefektető a Bloombergnek adott interjújában arról beszélt, hogy azokba a vállalatokba szeret befektetni, amelyek piacán valamilyen mélyreható átalakulás zajlik. Icahn szerint a Netflix a saját piacán egyedülállóan jó helyzetben van, hiszen az online kölcsönözhető filmek és sorozatok egyértelműen visszaszorítják a mozilátogatást, és a tabletek, okostelefonok előretörésével pedig a fogyasztók egyre inkább elvárják, hogy bárhol, bármikor hozzáférhessenek a hasonló tartalmakhoz.

Icahn arra is utalt az interjúban, hogy a Netflix kellően stabil pénzáramlással rendelkezik, hogy kifizesse az egyre emelkedő licencdíjakat a tartalmakért, és egyúttal saját sorozatokat készítsen. Az üzletet ugyanakkor "konszolidálni" kell, és a 30 millió felhasználó bármelyik nagy szereplőnek, így a Google-nek, Microsoftnak, Amazonnak is tetszetős lehet. Úgy tűnik, Icahn stratégiájának célja, hogy felvásároltassa a céget valamelyik tech óriással.

Nem meglepő ez a fordulat, hiszen alig pár nappal korábban röppent fel a pletyka, hogy a Microsoft felvásárlási tárgyalásokat kezdeményezett a Netflixszel. A híresztelést erősítette, hogy a Netflix vezérigazgatója, Reed Hastings nemrégiben mondott le a Microsoft igazgatótanácsában elfoglalt helyéről. A Microsoft végül cáfolta a pletykát. Korábban egyébként az Apple-lel igyekeztek sokan összeboronálni a Netflixet, de abból az ügyletből sem lett eddig semmi.

Óriási rodeó a videókölcsönzőben

A Netflix hagyományos DVD-kölcsönzéssel kezdte pályafutását, azzal a csavarral, hogy nem kölcsönzésenként számolt fel díjat az vásárlóknak, hanem havi előfizetési díjért korlátlan DVD kikölcsönzését tette lehetővé, a lemezeket ráadásul postán juttatta el hozzájuk.

A cég igazi sikerét viszont az hozta el, amikor ugyanezt a fix havidíjas kölcsönzői modellt átültette az online világba, azaz egyetlen havidíj mellett a felhasználók akármennyi filmet, sorozatot megnézhetnek az elérhető, egyre szélesebb kínálatból. Az utóbbi időben a hagyományos DVD-üzlet szinte tehertétellé is változott a cég számára, ezért még leválasztani is megpróbálta, de a fogyasztók és részvényesek ellenállása miatt visszatáncolt.

A részvény árfolyama óriási hullámvasutat járt be, 2008 végén még 20 dollár körül járt az árfolyam, 2011 közepén viszont már 300 dollár felett is megfordult, az évet viszont ennek csupán egynegyedén, 75 dollár körül zárta. 2012 legelején 120 dollár fölé is kinézett, nyár végére viszont ismét 60 dollár alatt mozgott. Aki jól kapta el a hullámzást, az szépen kereshetett tehát rajta, de sokan biztosan csúnyán megégették rajta magukat.

Az elmúlt napok nagy száguldása tehát annyira nem is lehet meglepő a Netflix befektetők számára. Mindenesetre kétséges, hogy valóban tartós emelkedés előszele lehet egy ilyen agresszív felrántás.

Netflix (NASDAQ, heti grafikon)

Gordon Gecco az életben

Carl Icahn feltűnése nem minden cég életét aranyozta be, akivel eddig dolga volt. Icahn már a hatvanas évek óta Wall Streeten dolgozik, eleinte bóvlikötvények piacán működött, de hírnevét leginkább "kalózkodásának" köszönheti, számos gondban lévő cégbe vásárolta be magát, hogy aztán átszervezésekkel, eszközök értékesítésével vagy akár a teljes vállalat akvizícióra való felkínálásával növelje az értékét, és leginkább a saját hasznát.

A legemlékezetesebb esetek egyikeként az egyébként szépreményű TWA légitársaság agresszív, hitelből történt felvásárlásként őrzi a tőzsde emlékezete. Icahn a jelentős hiteleket a cég eszközeinek értékesítésével fizette vissza, és végül busás haszonnal távozott, de a cég közben csődbe ment.

Az eset kicsit hasonlít a Tőzsdecápák sztorijára, ahol a Wall Street-i hiéna, Gordon Gekko bevásárolja magát egy fiktív légitársaságba, a Blue Star Airlines-ba, hogy a cég feldarabolásával szerezzen hasznot. A film rendezője, Oliver Stone egyébként bevallottan is részben Carl Icahnról mintázta a Michael Douglas által megformált Gordon Gekko figuráját.

A Motorola bejött neki

Icahnt manapság már nem szokás kalóznak nevezni, hanem ehelyett aktivista befektetőként küzd a részvényesek beleszólását korlátozó menedzsmentek ellen. A képlet egyébként így is nagyon hasonló: megpróbál akkora részesedést szerezni, hogy beleszólhasson a cég irányításába, és általában valamilyen átszervezéssel vagy felvásárlással értéket felszabadítani.

Fáradozásait nem mindig koronázza siker, többek között például a Netflix korábbi versenytársának számító Blockbusterrel hatalmasat bukott, de ugyanígy nem sikerült elintézni a Yahoo felvásárlását sem 2010-ben.

A technológiai szektorban eddig nem igazán ért el nagy sikereket, egyetlen kivétellel. Tavaly augusztusban tett vaskos, 12,5 milliárd dolláros ajánlatot a Motorola mobiltelefonüzletágára a Google, a hatalmas prémium oka elsősorban a Motorola jelentős, kihasználatlan szabadalmi portfóliója volt. Icahn a Motorola egyik legnagyobb részvényeseként már régóta lobbizott azért, hogy a cég valahogy szabadítsa fel a szabadalmakban reljő értéket, így valószínűleg tekintélyes profittal adta el a részesedését a Google-nek.

Valami hasonlóra készülhet most is a Neflixszel.

Carl Icahn