Újabb törvénymódosítással ágyaz meg a kormány annak, hogy félredobhassa a költségvetés "stabilitási okból" példátlanul korán elfogadott főszámait.

A költségvetés főszámainak parlament általi elfogadása után is benyújthat a kormány a főösszegeken változtató módosító javaslatot - ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, amelyet Rogán Antal fideszes frakcióvezető nyújtott be szerdán.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum az államháztartási törvény módosításával teremtené meg a kormánynak a lehetőséget. A törekvés nem új, szeptember végén a stabilitási törvény megváltoztatásával is ugyanezt készítette elő a kormányoldal. A lehetséges indokok között mindkétszer megjelenik a nemzetközi szervezettel megkötendő szerződésből eredő kötelezettség teljesítése, nyilván az esetleges IMF-hitelmegállapodás miatt.

Ha a kormány valóban átírja majd a költségvetés főszámait - akár az IMF-hitelkeret, akár más ok miatt -, értelmetlennek bizonyul a költségvetés kiadási és bevételi főszámainak példátlanul korai, július 12-ei megszavazása. Ezt akkor a stabilitással indokolták.

A korábban érvényes parlamenti eljárási szabály szerint a költségvetési törvényről két részletben szavaznak a képviselők. Az első körben megállapítják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak az egyes minisztériumok és kormánytól független szervek, mennyi bevétele lesz az államnak, így kialakul, hogy mennyi lesz a hiány. A második körös szavazásnál eddig csak minisztériumon belüli pénzmozgatásra volt mód.