Az ügyfeleikre hárítják a bankok a tranzakciós adót

Vágólapra másolva!
Áthárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket - írja összeállításában a pénteki Népszabadság. Két bank még a kártyás fizetésre is díjat számít fel januártól.
Vágólapra másolva!

A Népszabadságnak a bankok kondíciós listája alapján készített összeállításában szereplő lakossági bankoknál rendre emelkedik januártól az átutalási megbízások és a készpénzfelvétel díja. Ennek oka a kormány által kivetendő - sárgacsekk-adónak is nevezett - tranzakciós illeték.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben jelentette be, hogy az illeték a készpénzes tranzakciók, például a pénztári kifizetések vagy az ATM-használat után az eredetileg tervezett egy helyett három ezrelék, az átutalásoknál pedig egy helyett két ezrelék lesz.

A bankkártyás fizetés a legtöbb pénzintézetnél továbbra is díjmentes lesz, de a Raiffeisennél és a Budapest Banknál nem: előbbi egy, utóbbi két ezreléket (egyaránt maximum hatezer forintot) számít majd fel.

A lap megjegyzi, hogy az az ügyfél, aki nem ért egyet az új feltételekkel, a pénzügyi felügyelethez vagy a mellette működő Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat, ám ennek sok értelme nincs, hiszen a jogszabály lehetővé teszi a tranzakciós illeték áthárítását.