Megadóztatná a taxizást a KDNP

Vágólapra másolva!
A kisebbik kormánypárt arról nyújtott be törvénymódosítást a parlamentnek, hogy a taxis szolgáltatás is áfaköteles legyen. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás 27 százalékkal drágulhat.
Vágólapra másolva!

Három módosító javaslatot nyújtott be a KDNP az adócsomaghoz, az egyik a taxis szolgáltatást érinti. A beadvány indoklása szerint a módosítás a gazdaság kifehérítését szolgálja.

A módosítás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozások a lehető legnagyobb mértékben bekerüljenek az áfakörbe - olvasható a beadványban, amely szerint a vállalkozások jelentős része a mai napig alanyi adómentességet választ, így az általuk nyújtott szolgáltatások áfája nem jelenik meg költségvetési bevételként.

Ha a módosítót megszavazza a parlament, az áfássá váló taxis szolgáltatások 27 százalékkal drágulhatnak. A taxicégek ugyanis vélhetően nem fogják lenyelni az áfát, szinte biztos, hogy egy az egyben áthárítják a taxis utasokra.

A KDNP módosítója szerint a taxizás úgy működhetne, mint a céges telefon magánhasználata. A taxis vállalkozások számára a módosító javaslat egy választható opciót jelent, ugyanis, aki vállalja a tételes kimutatás alapján a magánhasználat és a taxizási célú használat igazolását, az az igazolt vállalkozási célú használat költségének áfáját továbbra is teljes mértékben levonhatja az adóból. Aki viszont nem tudja ezt útnyilvántartással igazolva elkülöníteni, ott a befizetett áfa 80 százalékát visszaigényelheti. Magyarán: az állam a befizetett áfa egyötödét tartja meg magánál.

Az egész módosító - elfogadás esetén - megítélésünk szerint a költségvetést érdemben nem segítené, évente legfeljebb pár milliárd forintot hozhat az állam konyhájára. A taxisoknak, taxis cégeknek viszont érdekükben áll majd számlát adniuk, a gazdaság fehérítését így némiképp elő tudná segíteni.