Megbillent a forint a hét elején

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel kezdte a hetet a hazai deviza, de a leértékelődés csak mérsékelt volt. A forint árfolyamát a következő napokban a külső hangulat határozhatja meg, de az Európai Bizottság Magyarországról szóló szerdai jelentése is a figyelem középpontjába kerülhet.
Vágólapra másolva!

Csendesen indult a hét a forint piacán, és nagyrészt a nemzetközi befektetői hangulat határozta meg az árfolyam alakulását. Az euró jegyzése 282,7 forintig kúszott fel hétfő estére, ami közel másfél forintos gyengülés a reggeli árfolyamhoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának három külső tagja interjút adott a Bloomberg hírügynökségnek, és megerősítették a kamatvágási ciklus folytatását. A külső tagok az elmúlt három alkalommal egyaránt 25 bázispontos kamatcsökkentésre szavaztak, így mérséklődhetett a ráta 6,25 százalékra. Szerintük óvatosnak és fokozatosnak kell lennie a kamatvágási sorozatnak. Gerhardt Ferenc úgy látja, 4,5-5 százalék között van Magyarországon az egyensúlyi kamat. Ha ilyen szintre vágják a kamatot, az sérülékenyebbé teheti a forintot a külső sokkokra.

A befektetőket óvatosság jellemezte hétfőn, és kisebb profitrealizálás bontakozott ki a keddi amerikai elnökválasztás előtt. Az Egyesült Államokban még az utolsó pillanatban is kiélezett a harc Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney között.

Szerdán Magyarország is a befektetők figyelmének középpontjába kerülhet. Az Európai Bizottság jelentéséből az fog kiderülni, hogy az EU tisztségviselői mekkora elcsúszást látnak a 2013-as büdzsében. Ha 3 százalék feletti GDP-arányos deficitet mutat az üveggömbjük, akkor a magyar kormánynak újabb intézkedéseket kell hoznia.

Közben az euróövezet adósságválságával kapcsolatos fejlemények miatt is rángathatják a forintot. Az aggodalmak miatt az euró közel két hónapos mélypontra esett a dollárral szemben: 1,28-as szint alatt is megfordult a jegyzés. Ilyen gyenge euróra szeptember 11-e óta nem volt példa. A görög parlamentnek súlyos megszorításokat kell megszavaznia a következő hitelrészletért, ami bizonytalanságot okoz a piacon.

A forint árfolyamát nagyrészt továbbra is a nemzetközi hangulat alakíthatja. A IMF-megállapodás reménye már nemigen ad támaszt a hazai devizának, hiszen két hét híján egy éve olvashattuk a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében, hogy a valutaalaphoz fordulunk, és egy új típusú együttműködésről tárgyalunk velük. Ugyanakkor a kormány elkötelezettnek tűnik, hogy a költségvetési deficitet a GDP 3 százaléka alatt tartsa jövőre (így az EU nem vonná el a kohéziós forrásokat), ami kissé segítheti a hazai devizát.