Újakra cserélik az euróbankókat

Vágólapra másolva!
Az euróbankjegyek új generációjának bevezetésére készül az Európai Központi Bank. A kinézetük alig változik, a biztonsági megoldásokat fejlesztik.
Vágólapra másolva!

Hétfői német sajtójelentések szerint az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy 2013-tól fokozatosan bevezetik az euróbankjegyek második generációját. Elsőként az 5 eurós címlet jelenik meg, majd a 10, a 20, az 50, a 100, a 200 és végül az 500 eurós bankó is megújul. A régi és új bankjegyeket párhuzamosan használják, a régieket fokozatosan vonják ki a forgalomból. A folyamat várhatóan több évig tart majd.

A 2002-ben megjelent első sorozathoz képest nem változik a bankjegyek mérete és színe, és a grafikai elemek továbbra is az európai történelem különböző korszakainak építészeti stílusait idézik; az előoldalon megmaradnak az európai nyitottságot kifejező kapubejáratok és ablakok, a hátoldalon pedig a hidak, amelyek a kontinens népei, illetve az Európa és a világ többi része közötti kapcsolatokat jelképezik.

Továbbfejlesztik ugyanakkor a hamisítást akadályozó biztonsági megoldásokat, bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen változtatásokat hajtanak végre.