Vágólapra másolva!
Amerikában továbbra is elnökválasztás köti le a közvélemény és a befektetők figyelmét, ami miatt nő a piaci feszültség. A nyugtalanságot csak fokozzák az amerikai költségvetési problémák, valamint az Európában fel-fellángoló görög aggodalmak. Ennek következtében lefelé indultak nyitás után a részvényindexek, végül a hangulat zárásra megjavult, és minimális pluszban fejezték be a kereskedést a tőzsdék. A dollár két havi csúcsára ugrott az euróval szemben. Az izgalmak Ázsiára is átragadhattak, ugyanis vegyesen teljesítenek az ottani piacok.Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Kivárásra játszanak a befektetők Európában
Vágólapra másolva!

Vegyesen mozog Ázsia

Ázsiára is átragadt a befektetők amerikai elnökválasztás miatti nyugtalansága, aminek következtében csökkenhetett a kockázati étvágyuk, így vegyesen teljesítenek az ázsiai részvényindexek kedden. Ezen kívül a nyugtalanságot fokozzák a jövő évi görög költségvetés miatt kiújuló görög aggodalmak is.

A legjobban a dél-koreai piac teljesít, mely jelentősen kiemelkedik régiós társaitól, ezzel szemben a kínai Shanghai Composite fél százalékos csökkenéssel visszaadott valamennyit az elmúlt napok erősödéséből.

Forrás: [origo]

Fokozódik a feszültség Amerikában

Amerikában továbbra is minden figyelem a ma kezdődő elnökválasztásra összpontosul, ahol az elnökjelöltek egy végső hajrát nyitottak a szavazatokért. Ennek következtében nő a piaci feszültség, és a befektetőket az sem nyugtathatja meg, hogy az új elnök beiktatása előtt már életbe lép a 600 milliárd dolláros automatikus megszorító csomag, mivel a költségvetési problémákra úgy néz ki, nem sikerül megoldást találni. Ez azzal fenyeget, hogy a lassú kilábalásba fogó amerikai gazdaság ismét elhasal és recesszióba süllyed.

Ezek mellett a tegnapi szolgáltató szektorbeli menedzserindex októberi, várt alatti alakulása a szektor növekedésének lassulását jelzi előre. Az index 54,2-re csökkent a szeptemberi 55,1-ről, ami elmarad az elemzők által várt 54,5-ös értéktől. A mutató 50 feletti értékei a szolgáltató szektor bővülését, ez alatti értékei pedig a zsugorodását jelzik.

Az aggodalmak miatt nyitás után lefelé indultak meg az amerikai részvényindexek, amivel úgy nézett ki, hogy folytatják hetek óta tartó lejtmenetüket. Ennek ellenére zárásra javult a hangulat, és végül enyhe pluszban fejezték be a kereskedést a piacok. A legjobban a kis- és középvállalatokat tömörítő Russel, és a Nasdaq teljesített, de a Dow-Jones-nak is sikerült minimális erősödést felmutatnia.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a nyersanyag és energiaipari cégek papírjai emelkedtek ki, míg a közmű vállalatok kissé elmaradtak szektortársaiktól. A technológiai részvényeket az Apple erősödése húzhatta feljebb, mivel a legnagyobb technológiai vállalatnak van az egyik legnagyobb súlya, így teljesítménye jelentősen befolyásolja a szektor mozgását.

Forrás: [origo]

Lassan lecseng Amerikában a gyorsjelentési szezon, ma viszont még 20 S&P komponens ad számot harmadik negyedéves eredményéről. Piacnyitás előtt a Marathon Oil (NYSE) és a CVS Caremark (NYSE) teszi közzé számait, míg piaczárás után a News Corp. (NYSE) adatai lehetnek érdekesek. A tengerentúlról ma fontosabb makro adat nem érkezik.

A dollár közzel két havi csúcsára került az euróval szemben, amiben a deviza menedékjellege, valamint az Európában uralkodó görög bizonytalanság játszhat főszerepet. Mint beszámoltunk róla, a görög kormány tegnap terjesztette be a jövő évi költségvetés tervezetét, amely 13,5 milliárd eurós megszorító csomagot tartalmaz. Ennek elfogadása kulcsfontosságúnak tekinthető, hogy a perifériaország megkapja a következő hitelrészletet, ami nélkül rövid időn belül fizetésképtelenné válna Görögország.

EURUSD

Forrás: [origo]

Szakítana az Apple az Intellel

Az Apple részvények árfolyama végül 1,4 százalék körüli pluszban zárt, amelyet az a bejelentés segíthetett, hogy három nap alatt 3 millió darab iPadet sikerült eladniuk új iPad mini és a negyedik generációs iPad bemutatása óta. A társaság körül a múlt héten pesszimista hírek láttak napvilágot, aminek következtében a 600 dolláros árszint alá bukott a részvény, ahonnan újabb impulzusok lennének szükségesek, hogy kikerüljön a papír. A legfrissebb hírek szerint a cég azt tervezi, hogy az Intel chipeket lecserélje a Mac gépekben olyanra, amivel az iPhone és az iPad rendelkezik.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Nem tetszik a Netflixnek, hogy a milliárdos Carl Icahn kivetette a hálóját a cégre. A video streameléssel és filmkölcsönzéssel foglalkozó vállalat ellenségesnek véli az akciót, emiatt a felvásárlás ellen védekezni akar. Jó hír, hogy csak a Netflix igazgatóságának jóváhagyásával lehet 10 százalékos részesedés fölé kerülni a vállalat lépése szerint. A részvény végül több mint 2 százalékot emelkedett, amivel folytatta az elmúlt napok szárnyalását, ugyanis múlt hét óta már több, mint 30 százalékot erősödött.

Netflix (Nasdaq)

Forrás: [origo]