Egy csomó szabadalmat happolt el az Intel riválisa

Vágólapra másolva!
Az európai piacok egyik legjobban teljesítő részvénye volt az ARM Holdings a londoni parketten. A chipgyártót két fontos hír hajtja, egyfelől fontos szabadalmi portfólióhoz jutott hozzá a cég, másfelől pedig az a hír járja, hogy idővel teljesen átveheti a nagy rivális Intel helyét az Apple személyi számítógépeiben.
Vágólapra másolva!

5 százalék feletti pluszban is járt a londoni parketten az ARM Holdings (LSE), miután kiderült, kulcsfontosságú szabadalmi portfólióhoz juthat hozzá azzal, hogy csatlakozott a Bridge Crossing LLC nevű konzorciumhoz. A csoportosulás mintegy 350 millió dollárért vásárolja meg a MIPS Technologies szabadalmainak jelentős részét, amelyből 167,5 millió dollárt az ARM biztosít majd.

A mikroprocesszorok, SoC (integrált rendszerchipek) és egyéb hasonló termékek tervezéséhez, gyártásához kapcsolódó mintegy 500 szabadalom szorosan kapcsolódóik az ARM Holdings saját tevékenységéhez. A felvásárlást ráadásul az ARM meglévő készpénzállományából, külső finanszírozás nélkül tudja teljesíteni. A MIPS maradék 80 szabadalmát, amit a Bridge Crossing meghagy, a szintén brit Imagination Technologies Group vásárolja meg mintegy 60 millió dollárért.

Az ARM Holdings az egyik félvezetőipari szereplő a mobilszférában, a társaság által kifejlesztett architektúrákra épül a legtöbb okostelefonban és táblagépben használt processzor, illetve SoC. A szabadalmi portfóliója bővítésével tovább növeli az esélyét, hogy sikerrel őrizze meg piaci pozícióját az olyan nagyágyúkkal szemben, mint az Intel (Nasdaq).

Szintén friss hír az ARM számára, hogy a Bloomberg értesülései szerint az Apple mérnökei azon dolgoznak, hogy a jövőbeli személyi számítógépeket is az iPhone-t és az iPadet hajtó ARM-struktúrájú chipek köré építse, így átjárhatóvá téve a két platformot. Az Apple ezzel akár meg is válhat a Macekbe több mint 6 éve chipeket szállító Inteltől.

Az ARM mostanra leadott a megszerzett pluszokból, részben a lehangoló brit és német ipari megrendelési adatok miatti hangulatromlás miatt is, de azért 1,5 százalékot még így is megőrzött. Az Intel 0,5 százalékos eséssel készül nyitni, és továbbra is éves mélypontok körül mozog.