Leminősítéssel fenyegetik Szlovéniát

Vágólapra másolva!
Drasztikus leminősítés várhat Szlovéniára, ha az ellenzéknek sikerül megakadályoznia bizonyos reformterveket. A kormány azt igyekszik elkerülni, hogy külföldi segítségre szoruljon.
Vágólapra másolva!

Negatív megfigyelés alá vette Szlovénia hosszú és rövid távú államadós-besorolásait kedden a Standard & Poor's. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy a reálgazdaságban és a pénzügyi szektorban tervezett, régóta esedékes reformok végrehajtását veszélyezteti a parlamenti ellenzék által kezdeményezett népszavazás.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, Szlovénia szuverén adósosztályzatát egyszerre akár több fokozattal, a már csak alacsony szintű befektetői kategóriának számító BBB sávba is visszaminősítheti, ha arra a következtetésre jut, hogy gyengült a szlovén kormány képessége a rugalmas gazdasági és pénzügyi környezet megteremtését célzó kulcsfontosságú reformok végrehajtására.

A szlovén kormány egyik fő törekvése, hogy létrehozzon egy úgynevezett "rossz bankot" a bankrendszer problémáinak kezelésére. Ezzel azt akarja elkerülni, hogy Szlovénia legyen a következő olyan euróövezeti állam, amelynek nemzetközi segítséget kell kérnie. A terv ellen indított népszavazási kezdeményezés sorsáról az alkotmánybíróság hivatott dönteni - írta internetes oldalán a Businessweek.

Szlovénia GDP-arányos költségvetési hiánya tavaly 6,4 százalék volt, az idei cél 3,5 százalék. Az államadósság jövőre várhatóan a GDP 58 százalékára emelkedik.