Ezreket tesz lapátra az ING

Vágólapra másolva!
2350 fős leépítésre készül a holland ING a reggeli kedvezőtlen gyorsjelentést követően. A lépés egyaránt érinteni fogja a biztosítási és a kereskedelmi bank üzletágat is. A menedzsment 460 millió eurós megtakarítást vár 2015-től.
Vágólapra másolva!

Újabb leépítés

2350 fős leépítést jelentett be a holland ING (Euronext Amsterdam), miután reggel közzétett gyorsjelentése szerint a negyedéves profit a tavalyi bázist és az elemzői várakozást is jócskán alulmúlja. A lépés 88,3 ezer fős munkaerő-állományának mintegy 2,7 százalékát érintheti, beleértve a kereskedelmi banki és a biztosítási üzletágat is. A negyedik negyedévben az elbocsátások 150 millió eurós költséggel járhatnak.

A biztosítási üzletágat 1350 fővel építi le 2014-ig az ING, további 1000 főt pedig a kereskedelmi banki üzletágából bocsátana el, amellyel mintegy 460 millió euró költségmegtakarítást érhet el 2015-től. Egy éve is leépítéseket jelentett be az ING, akkor 2700 munkavállalójától kívánt megválni, ami 2014-től 300 millió eurós költségmegtakarítás jelent.

Csúszhat a segélycsomag visszafizetése

A vezérigazgató elmondása szerint a pénzintézet 2008-ban 10 milliárd eurónyi állami segélycsomagot kapott, aminek fejében 2013 végéig értékesítenie kell biztosítási operációit. Az eredeti terv szerint 2012-ig visszafizette volna a teljes összeget a kamatokkal együtt, azonban az európai adósságválság keresztülhúzhatja a számításukat.

Az ING azonban továbbra sem tett le róla, hogy idén 4,5 milliárd eurót visszafizessen a mentőcsomagból. Ezért a hongkongi, a thaiföldi és a maláj biztosítási egysége mellett a China Merchant Fundban meglévő részesedését is értékesíti. A várható bevétel 1,89 milliárd euró.

Az elmúlt hónap végén a svájci UBS (SIX Swiss Exchange) is 10 ezer fős leépítést jelentett be a Bázel III-as követelményeknek, illetve a részvényesek profit elvárásainak való megfelelés miatt.

Kezdetben jól tartotta magát az ING, azonban a hangulat romlásával a bankpapír árfolyama is zuhanni kezdett, végül 1,7 százalékos csökkenéssel zárt.

ING (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]