Gyenge marad idén az európai építőipar

Vágólapra másolva!
Az európai építőipar gyenge maradhat idén, derült ki a világ egyik vezető építőipari alapanyaggyártója, a Holcim harmadik negyedéves gyorsjelentéséből, ami a magyar Masterplast kiltásait is befolyásolhatja. A cég profitja 9 százalékkal maradt el az elemzői várakozástól, bár éves alapon így is 11 százalékkal tudott növekedni. A részvényárfolyam enyhe eséssel reagált a gyorsjelentésre. 
Vágólapra másolva!

A világ egyik vezető építőipari alapanyaggyártója, a svájci Holcim arról számolt be, hogy minden építőipari alapanyag esetében a kereslet visszaesésével számolnak Európában, viszont a feltörekvő piacokon és Észak-Amerikában az értékesítés növekedésére számítanak.

A cég harmadik negyedéves profitja ugyan 11 százalékkal növekedett éves alapon, de a 394 millió svájci frankos érték még így is 9 százalékkal elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Forrás: [origo]

Árbevétel soron 10 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti 5,32 milliárd svájci frankos értéket, illetve ugyanennyivel lett magasabb az elemzők által várt értéknél is.

Forrás: [origo]

A cég a jövőt illetően szigorú költség kontrollt fog alkalmazni és a költség oldali inflációs nyomást áthárítja a vevőkre. Emellett az új beruházások terén visszafogott és óvatos hozzáállást fognak követni a bizonytalan gazdasági szituáció fényében.

Az európai építőipar helyzetéről további információkat tudhatnak meg a befektetők a HeidelbergCement csütörtöki és a Lafarge pénteki gyorsjelentéseit követően. Az eredmények a Masterplast szempontjából sem elhanyagolhatók, bár a magyar cég értékesítése kevésbé függ a klasszikus építkezési tevékenységtől, mivel a termékeit inkább épület felújításoknál, energiahatékonysági korszerűsítéseknél veszik igénybe. A Masterplast előreláthatólag a jövő hét második felében teszi közzé harmadik negyedéves jelentését.

Holcim (SIX)

Forrás: [origo]