Magyar vendéglátóknál is felbukkanhat a hamis hús

Vágólapra másolva!
Bár a csalással gyanúsított cégek főleg külföldre vitték a hamis húst, az élelmiszerbiztonsági hivatal igazgatója szerint nem kizárt, hogy magyar vendéglátóhelyeken is előfordul sertéskarajból készített marhabélszín. A napokban lefoglaltak 100 kiló hamis húst egy magyar kereskedőnél, a hivatal a zöld számán várja azoknak a bejelentéseit, akik találkoztak sertésből készült marhahússal Magyarországon.
Vágólapra másolva!

"A fagyasztás és a csomagolás alapján főleg vendéglátóhelyeken bukkanhatnak fel a marhának álcázott sertéshúsok Magyarországon" - mondta az [origo]-nak Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. A nyomozás jelenlegi szakaszában ugyanakkor még nem tudja a hivatal, mennyi hamis hús kerülhetett hazai kereskedőkhöz, vendéglátókhoz és pontosan hol lehetnek ilyen termékek.

Mint arról beszámoltunk, a svéd élelmiszerhatóság derítette ki, hogy egy magyar cég marhának feltüntetett sertéshúst adott el egy svéd felvásárlónak. Később kiderült, hogy az ercsi telephelyű Filetto Kft. szállítmányából szlovák és magyar felvásárlókhoz is került. Pleva György azt mondta, hogy a cég, illetve a cég tulajdonosának egy másik vállalkozása, a Viking Food Kft. egy lengyel vállalkozótól szerezte be a marhahúsok nagy részét, majd az árut itthon címkézték át.

A magyar hatóság szerint jelen esetben a sertéskarajt a csalók befestették, és így úgy nézett ki, mintha - sokkal drágábban eladható - marhabélszín lenne. A csalás azért nem volt ránézésre nyilvánvaló, mert ezután a húst befóliázták és lefagyasztották. A jelenlegi adatok szerint a cégek több tíz tonnát szállítottak külföldre, főleg Svédországba, de erről nincsenek pontos adatok, mert a cég hiányosan mutatja be a számlákat és a szállítóleveleket.

A Nébih egy magyar kereskedőnél már talált 100 kiló olyan bélszínt, amely ezektől a cégektől származik, és ki is derült, hogy karajból készült. Az igazgató nem kívánta megnevezni, melyik cégről van szó, csak annyit mondott, hogy együttműködött a hivatallal.

Pleva György szerint kerülhetett hamisított hús magyar éttermekbe és vendéglátóhelyekre is, így "itt nagy a szakács felelőssége, hogy rögtön felismerje, nem bélszínt, hanem karajt tart a kezében". A Nébih ezért kéri, hogy ha egy fogyasztó, egy vendéglátós vagy bármely vállalkozó a Filettótól vagy a Viking Foodtól származó marhahússal találkozik, hívja a hivatal zöld számát (06 80 263 244).