Megijedtek a befektetők Amerikában

Vágólapra másolva!
A Dow Jones amerikai tőzsdindex legutóbb egy éve látott zuhanást produkált szerdán, miután az Európai Bizottság kedvezőtlen gazdasági prognózisa miatt eladási hullám alakult ki a piacokon.
Vágólapra másolva!

Az eladók vették a kezükben az irányítást az amerikai részvénypiacokon szerdán. Élesen estek a New York-i tőzsdeindexek. A DJIA-30 index több mint 300 pontot veszített értékéből, miután az amerikai elnökválasztás után a befektetők látóterébe ismét a költségvetési szirtként emlegetett államháztartási kiigazító csomag és az európai gazdasági bajok jelentette veszélyek kerültek.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2,36 százalék, azaz 312,95 pont zuhanással 12 932,73 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 2,37 százalékkal, 33,86 ponttal gyengülve 1394,53 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,48 százalékot, 74,64 pontot veszítve árfolyamából 2937,29 pontot ért a nem hivatalos záráskor.

A Wall Street legfontosabb indexei közül a Dow Jones több mint 300 pontos, 2,5 százalékos esésben volt magyar idő szerint fél hétkor. Hasonló mértékű süllyedést legutóbb egy éve produkált az index.

A Barack Obama választási győzelme utáni jó hangulat szinte teljesen eltűnt a piacokról. Az eladási hullámban főszerepet játszik az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése, mely szerint drasztikus gazdasági visszaesésre számítanak az Európai Unióban - derül ki az investor.hu összefoglalójából. A pesszimista prognózis miatt a kockázatkerülés lett az elsődleges a piacokon, a befektetők pedig szabadulni kezdtek a részvényektől.

A piaci szereplőket a szerda esti görög megszorító csomag parlamenti megszavazása is aggaszthatja, amelyet ha nem sikerül elfogadni, Görögország nem kapja meg a következő hitelrészletet, ami nélkül rövid időn belül fizetésképtelenné válna az ország.