Vita nélkül dönthetnek az új költségvetésről

Vágólapra másolva!
Egy módosítás szerint a kormány a zárószavazás napján is benyújthat a költségvetés fő összegeit érintő javaslatokat, amelyeket így akár vita nélkül is megszavazhatnak.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden elfogadta az államháztartási törvény módosítását, amely könnyebbé teszi a költségvetés elfogadását - írja a Napi Gazdaság szerdán. Az eddigi előírások szerint a benyújtott büdzsé fő számairól a parlamentnek november 30-ig kell szavaznia, módosító javaslatot jelenleg csak a költségvetési bizottság nyújthat be - ez jelent biztosítékot arra, hogy a költségvetés ne módosulhasson a januári életbelépés előtt fő kereteiben.

A mostani módosítás eltörli ezt a biztosítékot, kimondja ugyanis, hogy a kormány a zárószavazás napján benyújthat olyan javaslatot, amely a fő összegeket érinti, sőt a javaslat szerint a törvényhozási feladatok is a kormány kezébe kerülhetnek. A kormány ezzel azt is megteheti, hogy a saját maga által benyújtott javaslathoz képest több százmilliárd forintos megszorítást fogadtat el úgy, hogy arról szó sem esik a törvényhozásban, írja a Napi Gazdaság.

A kabinet június elején nyújtotta be a jövő évi költségvetés tervezetét, s annak végszavazását szeptemberre tervezték, mondván, fontos lehet a piacoknak a korai elfogadás. A jövő évi költségvetés azonban túlzottan optimista pályára épült, a valós 1 százalékos GDP-csökkenés helyett még 1,6 százalékos bővüléssel számolt, így ezt a vita során módosította a kormány, a fő számok elfogadása után pedig a végszavazást elhalasztotta a parlament.

A kormány azóta két lépésben összesen 700 milliárd forintos kiigazításról döntött: az államháztartási törvény mostani módosítása szerint ezt zárószavazás előtti módosító javaslatként kívánja benyújtani a kabinet, így erről érdemi vita nélkül hozhat döntést a parlament.