Amerikai egysége húzta le a Deutsche Telekomot

Vágólapra másolva!
A T-Mobile USA-n elszenvedett leírások miatt 6,9 milliárd eurós veszteségről számolt be a Magyar Telekom német anyavállalata, a Deutsche Telekom ma reggel megjelenő gyorsjelentésében. Azonban ha az egyszeri tételtől megtisztítjuk a nettó eredményt, akkor az így kapott 923 millió eurós profit jócskán felülmúlja az elemzők által várt 771 millió eurós értéket.
Vágólapra másolva!

6,9 milliárd eurós veszteségről számolt be a harmadik negyedévben a Deutsche Telekom az előző évi 1,29 milliárd eurós profitot követően. A július-szeptemberi időszak eredményét azonban az amerikai egységén elszámolt 7,4 milliárd eurós leírás terhelte, a tétel a T-Mobile USA és a MetroPCS összeolvadásával áll összefüggésben. Az így létrejövő cégben 74 százalékos részesedéssel fog a német telekommunikációs társaság rendelkezni. A tranzakció révén könnyebben veheti fel a versenyt tengerentúli versenytársaival, az AT&T-vel, a Verizonnal, illetve a Sprint Nexttellel.

Forrás: [origo]

Éves szinten minimális, 0,1 százalékos árbevétel csökkenést szenvedett el a Deutsche Telekom, a 14,65 milliárd eurós tényadat azonban 0,5 százalékkal felülmúlja az elemzők által várt 14,57 milliárd eurót.

1,9 százalékkal múlta felül az elemzői konszenzust a német cég negyedéves EBITDA-ja, melyet az európai és a tengerentúli egység eredménye is segített. A T-Mobile USA ügyfeleinek lemorzsolódása ugyan nagyobb volt, mint amire az elemzők (tény: -492 ezer; várt: -450 ezer) számítottak, 994 millió eurós EBITDA-jával mégis sikerült túlteljesíteni a konszenzusban szereplő 961 millió eurót.

Európában 1,33 milliárd EBITDA keletkezett az 1,26 milliárd eurós várakozással szemben, ami elsősorban a román és a holland egységek támogattak. Jól sikerült magyar leányának, a Magyar Telekomnak a negyedéve is, amely néhány egyszeri tételnek köszönhetően mintegy 28 százalékkal múlta felül az elemzői várakozásokat.

Megerősítette a 2012-es terveket a menedzsment

A Deutsche Telekom menedzsmentje megerősítette 2012-es eredmény várakozását, beleértve, hogy minimálisan 70 centes osztalékot fizetnének részvényenként. Az ezt követő években azonban már az osztalék csökkentésére számítanak a szakértők, a Bloomberg 2013-as és 2014-es elemzői konszenzusa 60 centes osztalékot jelez előre. A Handelsblatt még pénteken szellőztette meg, hogy információk szerint valóban osztalékcsökkentésre készül a menedzsment a 2013-as üzleti éve után.

Korábban már több európai telekommunikációs cég vágta vissza osztalékát a kedvezőtlen gazdasági környezetre hivatkozva. A nagyobbak közül a France Telecom, a KPN és a Telefónica, míg régiós szinten a TPSA, a Telekom Austria és a Magyar Telekom lépett hasonlót.

A befektetők 2 százalékkal húzták meg a papírt a hírre a nyitásban, jelenleg azonban már csak 0,6 százalékos pluszt tud felmutatni a Deutsche Telekom.

Deutsche telekom (Xetra)

Forrás: [origo]