Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatrátáját az ECB, ami így nem okozott nagyobb mozgásokat az európai részvénypiacokon, ahol a befektetők valószínűleg továbbra is a tegnapi görög megszorítócsomag megszavazásának örülhetnek. Az indexek továbbra is enyhe pluszban tartózkodnak. Amerikában a tegnapi nagyobb esések után iránykeresés jellemzi a kereskedést, az emelkedést a kedvezőbb heti munkanélküliségi adatok, és a vártnál jobb külkereskedelmi egyenleg sem tudja segíteni. Az olaj az elmúlt napok hullámvasutazása után újra emelkedik. Itthon a BUX változatlanul a Magyar Telekom vezetésével emelkedik, míg a forint jelentősen gyengült az euróval szemben.Olvassa el déli piaci összefoglalónkat is: ECB kamatdöntés előtt kivár Európa 
Vágólapra másolva!

Magyar Telekom vezeti a BUX-ot

Felülteljesítőnek számított ma a BUX a régióban 0,9 százalékos zárásával, bár a parkett 10 milliárd forintos forgalma igencsak átlag alattinak tekinthető. A részvényindex a jó teljesítményét a Magyar Telekom 3,8 százalékos erősödésének köszönhetette. A telekomcég papírjai azután kezdtek drágulni, hogy a menedzsment utalást tett rá, hogy tartani tudják az 50 forintos osztalék kifizetésüket az elemzői várakozásoknál kicsivel jobb gyorsjelentésük után.

A többi blue-chip közül az OTP és a MOL leszakadóban van, a bankpapír fél százalékot, az olajrészvény pedig 0,3 százalékot veszített ma az értékéből.

Ezzel szemben másfél éves csúcsára ugrott délután a Richter árfolyama, amely már a 41100 forintos szintek felett tartózkodik. Az erősödés mögött nemzetközi intézményi befektetők vásárlásai állhatnak. A papír kedd óta teljesít kiemelkedőbben, miután a gyógyszergyártó javított idei bevételi előrejelzésein a gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón.

Forrás: [origo]

A Rábánál közölték, hogy még idén előállnak egy fontos bejelentéssel egy beszállítói kapcsolatukról, amely mellett új termék bevezetését is vizsgálják a jármű üzletágban. A társaság körül mostanában kedvező hírek látnak napvilágot, tegnap kiváló gyorsjelentési számokat tett közzé a vállalat, míg korábban új megrendeléseknek örülhettek a cégvezetők. A vállalat részvényei így tovább emelkednek kétéves csúcsukról, és 1,1 százalékos drágulást mutatnak.

Forint árfolyama jelentős gyengülést mutatott ma az euróval szemben, melyben többek között a kedvezőtlen európai kilátások játszhattak szerepet. A hazai fizetőeszközt a sikeres délelőtti dkj aukció kissé segíthette, mely során 60 milliárd forintyi 12 hónapos diszkontkincstárjegyet adott el az ÁKK. A dollár/ forint jegyzései változatlanul a 233-as szinteknél mozognak, míg a svájci frank kurzusa feljebb került, és már a 235-ös szintek felett járnak.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nem mozdult Európa az ECB döntése után

Változatlanul, 0,75 százalékon hagyta irányadó kamatrátáját az ECB mai kamatdöntő ülésén, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke többek között az európai gazdaságok borúsabb növekedési kilátásaival indokolta a döntést, nyitva hagyva az utat egy esetleges spanyol kötvényvásárlási program előtt. Elmondása szerint legkorábban jövőre várható élénkülés.

Tegnapi beszédében az elnök már utalt arra, hogy a mintaországnak tekintett Németországot is hamarosan eléri az eurózóna válsága, aminek előszeleként az EB tegnap csökkentett a német gazdasági bővülésre vonatkozó előrejelzésein.

Draghi beszéde nem okozott túlságosan nagy nyugtalanságot a piacon, ahol befektetők már amúgy is elég idegesek az amerikai költségvetés körüli problémák miatt. Ha nem sikerül megoldani az év végéig a fiscal cliff problémáját, akkor 2013 legelején életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros automatikus megszorító csomag, ami azzal fenyeget, hogy a lassú kilábalásba fogó amerikai gazdaság újra recesszióba süllyed.

A kialakult negatív hangulatban veszítettek kissé napközben megszerzett előnyükből az európai részvényindexek, bár még mindig a pozitív tartományban tartózkodnak. Erősödésüknek a görög megszorító csomag tegnap esti parlamenti megszavazása adhat hátteret. A legjobban a francia és a spanyol piac mozog, míg az olasz kissé leszakadóban van.

Forrás: [origo]

Az IBEX-et a sikeres spanyol kötvényaukciók segíthetik, mivel Spanyolország a tervezett 3,5-4,5 milliárd eurónál lényegesen több, 4,8 milliárd eurós forrást tudott bevonni 3, 5 és 20 éves állampapírok eladásával.

Az euró délután újra kéthavi mélypontja körül mozgott a dollárral szemben, bár Draghi sajtótájékoztatója után kisebb erősödést mutatott.

EURUSD

Forrás: [origo]

A vállalatok közül a Siemens továbbra is jobban teljesít, bár veszített kicsit értékéből délutánra, és 2,2 százalékos emelkedésben mozog a papír. A technológiai cég erősödését jobb gyorsjelentése segíti. A Commerzbank részvényei ezzel szemben már 5,4 százalékot zuhantak a gyengébb negyedéves számok után. A Deutsche Telekom részvényei nem mutatnak elmozdulást, tegnapi záróértékük körül mozognak, annak ellenére, hogy a cég egyszeri tételektől megtisztított eredménye jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat. A Heidelberg papírjai tartják 4 százalékos erősödésüket szintén a kedvezőbb negyedéves adatok után.

Commerzbank (Xetra)

Forrás: [origo]

Iránykeresés Amerikában

Stagnálást mutatnak az amerikai részvényindexek, amivel nem tudnak visszahozni a tegnap látott hatalmas mínuszokból. Az emelkedést a kedvezőbb munkanélküliségi adatok és a vártnál jobb külkereskedelmi hiány sem tudja segíteni eddig. A befektetők valószínűleg az európai válság miatt lehetnek pesszimisták.

A nyersanyagok közül az olaj árfolyama hullámvasutat járt be az utóbbi napokban, tegnap több mint 4 százalékos zuhanás után 85 dollár alatt kereskedtek a WTI-vel, míg ma korrigálva az esést 1 százalék körüli emelkedésben mozognak a jegyzések.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a közmű cégek teljesítenek a legjobban, melyeket a pénzügyi vállalatok követnek. Az utóbbi szektor a bankpapírok erősödésének köszönheti jobb teljesítményét, mivel a JPMorgan 2,5 százalékot, a Bank of America pedig 3,2 százalékot erősödött a tegnapi nagyobb esések után.

A technológiai szektor az Apple-el együtt gyengélkedik. A technológiai órisác papírjai 1,1 százalékos mínuszban tanyáznak, tovább folytatva rosszabb teljesítményüket. A vállalatnak nem kedvezhetett az a hír, hogy a Samsung átvette az uralmat az okostelefon piacon.

A Qualcomm chipgyártó részvényei a tegnapi emelkedés után tovább szárnyalnak, és már 6,2 százalékos drágulást mutatnak. A cég papírjait a társaság jobb gyorsjelentése után kezdték vásárolni a befektetők.

Forrás: [origo]

A ma délután közölt makro adatok szerint 355 ezer főre csökkent a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az előző heti 363 ezres értékről, miközben 370 ezer fős adatra számítottak az elemzők. A külkereskedelmi hiány viszont 44,2 milliárd dollárról 41,5 milliárd dollárra csökkent szeptemberben, holott 45,4 milliárd dolláros deficitet vártak a szakértők.

2003 óta először fordult elő, hogy éves alapon csökkent a McDonald's (NYSE) esetében a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma. A társaság a gyorsjelentésében már jelezte, hogy nem ment jól az üzlet októberben, emiatt pedig visszaesés várható. A tényleges adatok alapján 1,8 százalék volt a zsugorodás mértéke. 0,7 százalékos mínuszban mozog a részvény nyitás előtt.

A Benzinga.com információi szerint a norvég Statoil (NYSE) a Whiting Petroleum (NYSE) megvásárlásán gondolkozik. A forrás úgy tudja, hogy a norvég cég az amerikai palaolaj termelőt 7,6 milliárd dollárért venné meg, részvényenként 65 dolláros árfolyamon. A papír az előző nap 42,04 dolláron zárt, a nyitás előtti kereskedésben pedig 10 százalékos pluszban, 46,2 dollár körül mozog az instrumentum. A hírre a Whiting Petroleum 2,8 százalékos drágulást mutat.

McDonald's (NYSE)

Forrás: [origo]