Vágólapra másolva!
Bár a kormány 100 milliárdos megtakarítást várt a rokkantreformtól, lehet, hogy a tervezettnél 10 milliárddal több megy el az idén a rokkantak ellátására.
Vágólapra másolva!

A költségvetés kiadásai nem mérséklődtek, és több fogyatékkal élő sem jutott munkához a rokkantrendszer átalakítása nyomán, a rehabilitációs kártyával rendelkező 63 ezer embernek még a 10 százaléka sem jutott eddig álláshoz - derül ki a pénteki Világgazdaságból.

A cikk szerint rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra az idén 342 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés, amiből szeptember végéig 267,2 milliárdot, a keret 78 százalékát költötték el. Az átlagos havi 29 milliárd forintos kiadással számolva minimum 10 milliárd forintos túllépés várható. Ezzel szemben az első Széll Kálmán-tervben az szerepelt, hogy a lépés közel 100 milliárdos megtakarítást hoz.

2014-re fejeződhetnek be a vizsgálatok

A komoly megtakarítás a lap szerint azért maradt el, mert a tervezettnél lassabban halad a korábbi rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata. Az erre kijelölt Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szeptember végéig alig több mint 34 ezer fogyatékkal élő egészségi állapotát vizsgálta felül, miközben például 2010-ben 92 ezer felülvizsgálatot végzett. A hivatalnak elvileg mintegy 110 ezer leszázalékolt ember komplex egészségügyi ellenőrzésével kellene végeznie a jövő év végéig. A hivatal a lappal közölte, hogy mivel a felülvizsgálati kérelmek benyújtási határideje március 31. volt, ezért a minősítések csak a második negyedévben kezdődhettek el, és 2014 végére fejeződhetnek be.

A Széll Kálmán-terv szerint a folyamatot 2012. január 1-jéig le akarta zárni a kormány, de az már tavaly kiderült, hogy csúszni fog a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata. Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a nyáron azt mondta, hogy az addig elvégzett felülvizsgálatok eredményeként a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra. Pósfai Gábor cáfolta, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna. Akkor azt is hozzátette, hogy az új komplex rehabilitációs rendszer segítségével több megváltozott munkaképességű embert tudnak visszavezetni a munka világába.