Külföldön tarolnak a vidámparkok

2012.11.10. 10:38

A válság ellenére is jól megy az európai vidámparkoknak, jövőre is 400 millió euró értékben fognak fejleszteni. A vidámparkok nemzetközi szövetségének vezetője szerint "minél nagyobb a válság, annál nagyobb a vágy a kikapcsolódásra". A budapesti Vidám Park azonban évek óta veszteségesen működik.

Az adósságválság és a gyengélkedő gazdasági konjunktúra ellenére jól megy a több mint 300 európai szórakoztatóparknak, jövőre is az ideihez hasonló összeget, mintegy 400 millió eurót fektetnek új attrakciókba és korszerűsítésbe - közölte Roland Mack, a vidámparkok nemzetközi szövetségének (IAAPA) osztrák elnöke.

Válságos időkben az emberek hajlandók többet áldozni a szabadidős szórakozásra. Lemondanak a nagy utazásokról, inkább rövidebb üdülésekre és kirándulásokra mennek, amiből profitál a szabadidőipar is - fejtette ki a rusti Európa Park tulajdonosa, aki egy éve tölti be az International Association of Amusement Parks and Attractions elnöki tisztét.

"Minél nagyobb a válság, annál nagyobb a vágy a kikapcsolódásra, a szórakozásra" - mondta az iparági vezető az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Szerinte nemcsak a nemzetközi hírű nagy élményparkok fektetnek be tekintélyes összegeket, hanem a kisebb, regionális vonzásköretű családi vállalkozások is. A szövetség adatai alapján a több mint háromszáz európai vidám- és élménypark együttesen 50 ezer főt foglalkoztat, évente 8,6 milliárd euró bevételt termel, és 145 millió látogatót vonz.

A budapesti Vidám Park csak vergődik

A budapesti Vidám Parkot azonban már hónapok óta be akarja zárni a tulajdonos főváros, mert veszteségesen működik. Csak a belépőjegyekből van bevétele, ez pedig nem elég a működésre, így a fővárosnak minden évben 50-150 millió forint támogatást kell adnia.

Azonban a park bezárása is pénzbe kerül, 500 millió forint kiadással és a 330 millió forint fennálló tulajdonosi kölcsön elvesztésével jár. A legutóbbi javaslat szerint a felszámolás helyett inkább összevonnák a fővárosi állatkerttel, és onnan szerveznék majd ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK